REVOLUCONARNI KAMPER NA SOLARNI POGON: Ne samo da se kreće bez goriva, već u njemu možete i da kuvate na struju koju je sam sakupio

Foto: newatlas.com

Iako solarne tehnologije uzimaju maha u svim sferama života – od postavljanja solarnih crepova na krovove kuća do njihove ugradnje u vozila – njihova trenutna upotrebljivost van komercijalne mreže takva je da su postojeći sistemi dovoljni za napajanje električnom energijom za samo nekoliko dana. Međutim, novi koncept nemačke kompanije „Dethleffs“ mogao bi dodatno veoma da popularizuje spomenute solarne tehnologije.

Slično novom Volksvagenovom konceptu električnog minibusa, „Dethleffs“ kamp-vozilo kombinuje pogon sa nultim emisijama CO2 i pametne tehnologije, integrisane u njegov enterijer. Ipak, najinteresantniji deo verovatno je njegov eksterijer, jer je vozilo potpuno obloženo solarnim panelima.

Glomaznije od većine vozila slične namene, koja gotovo po pravilu pripadaju B klasi, ono koristi šasiju opsega 174 milje. Sva dodatna težina nesumnjivo bi ograničila opseg ovog vozila, tako da je „Dethleffs“ dodao 334 kvadratnih metara solarnih panela tankog filma, koji imaju sposobnost generisanja do 3.000 vati električne energije, za punjenje natrijum-nikl-hlorid baterije, kapaciteta 228 Ah.

Dizajn unutrašnjosti vozila elegantan je i neutralan, sa krem oblogama i detaljima od drveta. Svu opremu pokreće baterija akumulatora, a postoji i mogućnost kuvanja, jer baterija može da napaja i električni šporet.

Koncept obuhvata i modernu tehnologiju sa folijama, koja se ugrađuje u prozore, kako bi se postigao efekat zatamnjenja stakala i ostvarila privatnost unutar vozila, a pri prigušenim svetlima, one izgledaju kao ogledala.

Ovo kamp-vozilo takođe poseduje energetski efikasan sistem grejanja. Korišćenjem materijala sa sposobnošću promene faza, ostvaruje se mogućnost apsorbovanja toplotne energije tokom perioda dana sa višom temperaturom, a zatim njeno otpuštanje tokom hladnijih noćnih sati.

Budući da je dizajn ovog kamp-vozila u fazi koncepta, još uvek nisu precizno definisani njegova cena niti vremenski okvir kada će i da li će uopšte početi proizvodnja. Ukoliko ovo vozilo uporedimo sa sličnim postojećim modelima na tržištu, jasno je da ovo kamp-vozilo neće biti jeftino, jer i integrisanje solarnih tehnologija podiže cenu ovog vozila. Ono što svakako predstavlja jednu od najvećih pogodnosti, jeste doprinos pomeranju granica na tržištu eko-mobilnosti.

Izvor: curbed.com

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti