Osvrt na sajam Renexpo u oblasti OIE, EE, voda i upravljanja otpadom

Foto: Renexpo

Međunarodni sajam Renexpo  ugostio je preko  2500  posetilaca u BelExpo centru, na šestoj po redu održanoj konferenciji na  temu obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, voda i upravljanja otpadom. Posetioci su iz prve ruke mogli da vide i čuju iskustva vodećih evropskih kompanija iz oblasti održive energije i upoznaju potencijalne investitore.

Sajam je otvorio Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike koji je govorio o planovima Srbije na polju poboljšanja energetske efikasnosti.

On je između ostalog rekao da je u Srbiji započet i projekat energetske sanacije 28 objekata koji pripadaju organima centralne vlasti uz kreditnu liniju od 40 miliona evra, među kojima je i zgrada ministarstva u Nemanjinoj ulici u Beogradu, ali i da se u Srbiji do 2020. očekuje novih 550 MW elektrana iz vetroparkova.

Najveći internacionalni sajam jugoistočne Evrope,  RENEXPO u regionu prerasta u tradiciju i obavezno mesto sastanka za stručnjake, predstavnike državnih vlasti, regionalne i evropske lidere koji se bave temama poput upravljanja vodama i otpadnim vodama, bioenergijom, hidro, vetro i solarnom energijom, upravljanjem čvrstim otpadom, energetskom efikasnošću i novim tehnologijama.

Tokom dvodnevnog sajma, istaknuti stručnjaci i privrednici imali su priliku da učestvuju u velikom broju stručnih konferencija i tribina ali i da posete više od 120 štandova izlagača. Već na samom ulazu, posetioci su mogli da vide najnaprednije automobile na električni pogon, kao i električne bicikle. Osim sajamske izložbe organizovani su i poslovni susreti.

Foto: Renexpo

Prvog dana jedna od najposećenijih konferencija bila je „Upravljanje otpadom – Poslovna upotreba otpada i energija iz otpada“ ali i okrugli sto o mini hidroelektranama Zapadnog Balkana. Pored toga održane su i konferencije o Biogasu u Srbiji, konferencija licenciranih energetskih menadžera u Srbiji i panel o ulaganju u zelenu ekonomiju.

Ambasador Mađarske Atila Pinter kao i ambasador Belgije Adam Koen preneli su posetiocima prvog dana iskustva iz svojih zemalja u oblasti zelene ekonomije i govorili o saradnji sa Srbijom u oblasti životne sredine.

Drugi dan bio je rezervisan za održivo upravljanje vodama i energiju vetra. Održane su i konferencije o održavanju i revitalizaciji hidroelektrna. Istog dana organizovani su B2B sastanci za predstavnike domaćih i stranih kompanija, investitore, distributere i konsultante.

Više od 120 kompanija iz preko 25 zemalja predstavilo je svoja rešenja, inovacije i ekološke aspekte primene.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti