Rešava se problem otpadnih voda u Zenici

 

Foto: Veće ministara BiH
Foto: Veće ministara BiH

Zamenik predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je juče sporazume o finansiranju s direktorom Ureda KfW-a u Sarajevu Matthiasom Schmidt- Rosenom i ambasadorkom Švajcarske u BiH Andreom Rauber-Sakser, kao i gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem kojim je odobrena donacija od 4,75 miliona evra za rešavanje problema otpadnih voda u Zenici.

Kako je ministar Bevanda naglasio ovi sporazumi omogućavaju da Vlada Švajcarske donacijom od 4,75 miliona evra finansira realizaciju Projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici.

Ministar Bevanda je pojasnio da su potpisana dva sporazuma, prvi između Veća ministara i Vlade Švajcarske koji se odonosi na odobravanje donacije za Projekat i drugi Sporazum o finansiranju i projektu između Zenice i KfW.

– Treba naglasiti da je ovo projekat od izuzetnog značaja za građane Zenice sa ekološkog aspekta, rekao je ministar Bevanda.

Ambasadorka Sakser istakla je da projekat, za koji je potpisana dokumentacija, predstavlja sveobuhvatan paket od izgradnje infrastrukture do njenog upravljanja.

Schmidt- Rozen je izrazio zadovoljstvo što je KfW deo projekta u kojem se putem granta omogućava izgradnja modernog postrojenja za prečišćavanje voda.

Kasumović je zahvalio na donaciji i podsetio da je Zenica nekad bila jedan od najzagađenijih gradova u BiH, ali da gradska uprava nastoji da, na sve načine, građanima omogući kvalitetniji život.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti