Republika Srpska reguliše energetsku efikasnost u zgradarstvu

srebrenka golic novosti rs

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je za Srnu da će od 1. januara 2016. godine na snagu stupiti tri pravilnika kojima će preciznije biti regulisana energetska efikasnost u zgradarstvu.

Gospođa Golić je istakla da je reč o Pravilniku o vršenju energetskog pregleda zgrada i izdavanju energetskog sertifikata, Pravilniku o metodologiji za izračunavanje energetskih karakteristika zgrada i Pravilniku o minimalnim zahtevima za energetske karakteristike zgrada, kao i da su pravilnici doneseni na osnovu Zakona o uređenju prostora i građenju.

Kako je dodala, nakon 1. januara 2016. godine u Republici Srpskoj svaka nova zgrada mora posedovati energetski sertifikat kako bi mogla dobiti upotrebnu dozvolu. Gospođa Golić je navela i da će uskoro početi program stručnog usavršavanja za lica koja vrše energetski pregled zgrada, kao i da je u toku izrada odgovarajućeg softvera za izračunavanje energetskih karakteristika zgrada.

Istakla je da je cilj Republike Srpske obezbediti uštedu u potrošnji energije u zgradama smanjenjem ukupne potrebe za energijom, povećati iskorišćenje obnovljivih izvora energije i smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti