Održan Dijalog o klimatskim promenama u Bosni i Hercegovini

dijalog klima europa.ba

U Sarajevu u Bosni i Hercegovini od 5. do 6. novembra 2015. godine održan je Dijalog o klimatskim promenama.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini gospodin Lars Gunar Vigemark izjavio je novinarima de je jedan od glavnih ciljeva u sledećem periodu zadržati porast temperature ispod dva stepena Celzijusa. Kako je istakao, Evropska unija je jedan od lidera kada je reč o borbi protiv klimatskih promena, ali potrebno je uključivanje i drugih zemalja kao što su SAD, Kina i Rusija. On je dodao da se u Bosni i Hercegovini najviše koristi ugalj, tako da je potrebno okretanje čistijim tehnologijama.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine gospodin Mirko Šarović istakao je da će Bosna i Hercegovina dati značajan doprinos predstojećoj konferenciji u Parizu COP 21. Takođe je dodao da je pripremljen prvi i drugi nacionalni izveštaj, kao i da je u toku izrada trećeg izveštaja o klimatskim promenama i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Podsetio je da je na Savetu ministara prošao ključni izveštaj i da Bosna i Hercegovina ima u planu da doprinese smanjenju emisija za dva odsto.

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini gospodin Fredrik Šiler izjavio je da globalno zagrevanje predstavlja izazov na globalnom, nacionalnom i lokalnom nivou i da je potrebno pronaći zajedničko rešenje. On je istakao da je Švedska za 23 godine smanjila emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 22 odsto i da je među prvima izbacila upotrebu fosilnih goriva.

Konferenciju Dijalog o klimatskim promenama u Bosni i Hercegovini organizovali su Delegacija Evropske unije specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasada Kraljevine Švedske, Ambasada Nemačke, Ambasada Holandije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Sandra Jovićević

foto: europa.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti