Reorganizacijom “Srbijagasa” dobija se razvijen gasni sektor

Foto: MInistarstvo rudarstva i energetike

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas održan prvi sastanak operativne tehničke Radne grupe za praćenje sprovođenja zaključka Vlade o reorganizaciji JP „Srbijagas“.

Plan reorganizacije „Srbijagasa“ koji je Vlada usvojila moraće da se sprovede, a Ministarstvo je spremno da pruži podršku u svim aktivnostima koje su naložene poslovodstvu „Srbijagasa“ zaključkom Vlade.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković istakla je, nakon sastanka Radne grupe sa direktorom „Srbijagasa“ Dušanom Bajatovićem, da pomenuti plan mora da se sprovede, a njegov cilj je da Srbija dobije razvijen i profitabilan gasni sektor.

Ona je ukazala na to da je ovo preduzeće nosilac velikih investicija u gasnom sektoru, i sada, kao i u budućnosti, mora da bude sposobno da ih efikasno realizuje.

Atanacković je prenela da potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i njen tim rade na tome da gasni sektor postane snažan i da se kroz sprovođenje plana reorganizacije „Srbijagasa“ dobije razvijen gasni sektor, koji će biti mnogo efikasniji, a time i omogućiti bolje uslove snabdevanja gasom za građane Srbije.

Prema njenim rečima, rokovi za sprovođenje aktivnosti definisanih planom su kratki, ali dostižni, i oni treba da dovedu do toga da „Srbijagas“, „Transportgas“ i „Distribucijagas Srbija“ usaglase svoje funkcionisanje sa Zakonom o energetici.

Foto; JP Srbijagas

„Činjenica da trenutno nemaju licence i nisu sertifikovani za delatnost koju obavljaju u suprotnosti je i sa našim zakonima i sa obavezama prema Energetskoj zajednici i to nije nešto što može da se toleriše“, poručila je ona.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Saša Stojanović rekao je da proces reorganizacije „Srbijagasa“ zahteva interakciju i da ga nije moguće sprovoditi jednostrano, a da je Ministarstvo na raspolaganju za svaku institucionalnu pomoć kako bi se zadaci realizovali u skladu sa rokovima.

Najveći teret reorganizacije „Srbijagasa“ leži na poslovodstvu „Srbijagasa“, oni su ti koji moraju da sprovedu plan koji je Vlada usvojila. Rokovi usvojeni zaključkom Vlade su nesporni, niko od nas nema mandat da to menja, objasnio je on.

Stojanović je preneo da je direktor „Srbijagasa“ došao na sastanak bez saradnika, a razlog za to je naveo pripreme za puštanje u rad Balkanskog toka.

Prema njegovim rečima, ono što će „Srbijagas“ svakako uraditi do prve polovine januara jeste usklađivanje svih osnivačkih akata JP „Srbijagas“ sa Zakonom o javnim preduzećima i odlukom koju su ranije doneli, ali po njoj nisu postupili.

On je najavio da će na sledećoj sednici radne grupe tema biti i donošenje odluke Nadzornog odbora o povećanju osnivačkog kapitala u preduzeću „Transportgas“, kako bi se stvorili uslovi za sertifikaciju, i kasnije, za prenos imovine i dobijanje licence.

Takođe, kako je precizirao, dostaviće imena svojih predstavnika u radnoj grupi Vlade koja će biti formirana iduće nedelje, a u kojoj će biti predstavnici Republičke direkcije za imovinu, Republičkog geodetskog zavoda, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Agencije za energetiku, odnosno svih institucija koje treba da prate proces reorganizacije „Srbijagasa“.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti