Rekonstruisan dalekovod u istočnoj Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Puštanje u rad dalekovoda 35 kV u istočnoj Srbiji označilo je kraj višemesečnih radova na kapitalnom projektu rekonstrukcije ovog dalekovoda koji se prostire od trafostanice 35/0,4 kV/kV Blagojev kamen do trafostanice 110/35 kV/kV Majdanpek 2 – Debeli Lug. Radove na ovom projektu vrednom više od 60 miliona dinara izvela je firma iz Bajine Bašte.

Reč je o dalekovodu koji je sagrađen 1957. godine na drvenim stubovima, a koji predstavlja međusobnu rezervu napajanja dela područja Požarevac (Kučevo) na teritoriji distributivnog područja Kragujevac i područja Majdanpek, na teritoriji distributivnog područja Niš.

Trasa ovog dalekovoda prolazi veoma teškim i nepristupačnim terenom, a u decembru 2014. godine zbog ekstremno loših vremenskih uslova u istočnoj Srbiji, pored ovog dalekovoda, van pogona bili su i dalekovodi 110 kV i 400 kV, pa je veliki broj kupaca bio bez napajanja.

Zato je odlučeno da se posle 60 godina uradi kompletna rekonstrukcija ovog značajnog elektroenergetskog objekta. Rekonstrukcija je podrazumevala kompletnu zamenu drvenih stubova, umesto kojih su postavljeni metalni poligonalni stubovi. Zamenjeni su i provodnici na dužini od 17 kilometara dalekovoda, prenosi eKapija.

Aktivnosti na ovom projektu počele su 2015, kada je uvršten u plan investicija. Tada se krenulo sa pripremnim aktivnostima kao što su izrada projekta, pribavljanje svih neophodnih saglasnosti, priprema tenderske dokumentacije, raspisivanje tendera itd. Ugovor sa izabranim izvođačem radova je potpisan krajem marta 2016, a radovi su završeni krajem prošle godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti