Reciklažom do boljeg položaja žena

Foto: Grad Užice

Ženski centar Užice još od 2010. godine spaja lepo i korisno reciklažom tekstila u kojoj učestvuju žene iz teško zapošljivih grupa, a krajnji rezultat su šareni jastuci, torbe i cegeri koji svoje kupce nalaze širom Srbije.

Kada je centar počeo sa servisom za prikupljanje, sortiranje i doniranje tekstila, u samom startu prikupljeno je 15 tona polovne garderobe, od čega je 7,5 tona razvrstano i spremno za drugu fazu reciklaže, navodi se na sajtu grada.

Od 11 žena, koliko ih je radilo na projektu, bilo je i 5 žena sa invaliditetom. Danas u humanitarnom servisu polovne garderobe radi 6 žena sa invaliditetom koje će preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje uskoro biti primljene u stalni radni odnos.

Među rukotvorinama ovih žena nalaze se i platneni cegeri koji će se uskoro prodavati i na Zlatiboru u turističke i ekološke svrhe u saradnji sa Gold gondolom.

Ženski centar Užice osnovan je 1998. godine, kao rezultat inicijative 15 žena čiji je cilj bio da se u lokalnoj sredini progovori o realnom položaju žena, njihovim ženskim ljudskim pravima i sposobnostima, te da se ojača žensko samopouzdanje, da se žene aktiviraju u ostvarivanju sopstvenih prava i da se ekonomski osnaže.

“Kako je društvo pravilo snažan zaokret ka modelima zapošljavanja kakvi postoje u savremenim razvijenim zemljama, Ženski centar Užice se opredelio za koncipiranje nekoliko programa obuka i osnaživanja koji su odgovarali potrebama žena  i njihovom podsticanju  da pokrenu samostalne biznise. Organizovane su obuke kroz koje su polaznice mogle da nauče da bolje razumeju svoju poziciju na tržištu, steknu znanje za izradu biznis plana i vođenje uspešnog biznisa i obuke za nezaposlene žene, po struci ekonomske tehničarke i ekonomistkinje, za rad na računaru, informatičko knjigovodstvo, primenu poreskih propisa i praktičan rad u struci“, priča Radmila Gujaničić iz užičkog Ženskog centra.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti