Razorni požari u Australiji odneli su živote tri milijarde životinja

Foto-ilustracija: Unsplash (David Clode)

Veliki su izgledi da se prvobitne procene o broju uginulih životinja u požarima u Australiji tokom 2019. i 2020. godine ne mogu smatrati tačnim.

Naime, prema najnovijem izveštaju pokazalo se da informacija da je oko milijardu životinja izgubilo živote, kako je ranije navedeno, nije tačna. U pitanju je znatno veći broj – čak tri milijardi jedinki, što je gotovo kao polovina celokupne  ljudske populacije.

Kako piše Gardijan, u pitanju je 143 miliona sisara, 180 miliona ptica, čak 2,5 milijardi gmizavaca i oko 51 milion žaba.

Mnoge životinje nisu nastradale neposredno u požarima, već kasnije odgladi, dehidratacije ili usled napada drugih preživelih divljih životinja.

Mnogi stručnjaci slažu se u tome da se požari u Australiji mogu opisati kao jedna od najgorijih prirodnih katastrofa  u modernoj istoriji.

Foto-ilustracija: Unsplash (David Clode)

Studija je pokazala i da požari imaju direktan uticaj na biološku raznovrsnost, jer spaljena zona obuhvata površinu jednaku teritoriji cele Engleske, odnosno oko 11,5 miliona hektara, od kojih 8,5 miliona hektara pokriva šuma i 120.000 hektara prašuma.

Većina naučnika slaže se u tome da najvećeg krivca za požare vide u klimatskim promenama. Još krajem osamdesetih godina prošlog veka primećeno je da se povećanim emisijama gasova staklene bašte u atmosferi stvaraju uslovi za razvoj požara.

Takođe, dokazano je i da će faktori koji pokreću požare porasti čak 8 puta u odnosu na 1900. godinu, ukoliko globalno zagrevanje dostigne razliku od 2 stepena.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti