Razmena iskustva sa Varšavom u domenu zaštite životne sredine

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru ambasadora Poljske u Srbiji Rafala Perla sa saradnicima, sa kojima je razgovarao o razvoju odnosa i budućoj saradnji dve zemlje i njihovih prestonica.

„Naše dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose i posebno sam zahvalan na inicijativi Ambasade Poljske da se zajednička saradnja dodatno unapredi. Grad Beograd je otvoren za saradnju sa poljskim gradovima u svim oblastima, posebno u oblastima privrede, turizma, kulture i obrazovanja“, rekao je gradonačelnik Radojičić.

Ambasador Rafal Perl je izrazio posebno zadovoljstvo zbog saradnje dve zemlje u domenu umetnosti i kulture, poput nedavnog četvorodnevnog umetničkog projekta GPS mapiranja ulica Beograda u formi granica Poljske, a povodom Dana nezavisnosti te zemlje, zatim osvetljivanja simbola Beograda u bojama poljske zastave povodom 40. godišnjice pokreta „Solidarnost”, kao i održavanja tradicionalnog Šopen festa.

Takođe, izrazio je nadu da će uskoro u Srbiju doći veći broj poljskih investitora i kompanija, jer je Beograd grad koji uvek privlači moderna rešenja i nove ideje u mnogim oblastima.

„Razmena iskustva sa Varšavom u domenu zaštite životne sredine je veoma važna, a Beogradu će u ovom trenutku, takođe, značiti i iskustva Varšave u izgradnji metroa. Iskustvo Poljske nam je veoma važno i u domenu korišćenja evropskih fondova, jer je Srbija sada na svom sigurnom putu ka EU“, dodao je gradonačelnik.

Zvaničnici obe zemlje su zaključili da ima mnogo oblasti za saradnju i nove projekte, kao i to da su Beograd i Varšava prijateljski gradovi koji će, posebno nakon okončanja krize izazvane koronavirusom i pandemijom, nastaviti tamo gde ih je ona trenutno zaustavila.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti