Rast prodaje električnih vozila u Evropskoj uniji

Photo-ilustration: Pixabay

Prodaja električnih automobila u prvom tromesečju 2017. godine skočila je za 38 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

Kako piše Blumberg, na tržištu električnih vozila u Evropskoj uniji došlo je do značajnih promena, s obzirom da je rast u prethodnoj godini iznosio svega 2,9 odsto, a u prvom kvartalu ove godine skoro 40 odsto. Tako je u periodu januar-mart kupcima isporučeno 32.627 automobila na električni pogon, što, međutim, i dalje predstavlje skroman tržišni udeo u ukupnoj prodaji putničkih vozila u EU – u prva tri meseca ukupno je prodato 1,89 miliona automobila.

Najveći rast prodaje automobila na struju u prvom kvartalu 2017. zabeležen je u Španiji (87,4 odsto), zatim u Nemačkoj (67,5 odsto) i u Ujedinjenom Kraljevstvu (29,9 odsto). Među najpopularnijim modelima na struju je Renault Zoe, koji je veoma tražen u Nemačkoj i Španiji, dok je BMW saopštio da je njegov i3 dostigao 22 odsto tržišnog udela među novoregistrovanim električnim automobilima u Nemačkoj i 17 odsto u Evropi.

Procenjuje se da je do značajnijeg rasta prodaje vozila na električni pogon došlo pre svega zbog državnih subvencija i drugih beneficija koje uživaju vlasnici automobila na struju u zemljama EU, ali i usled proširenja infrastrukture brzih punjača. Osim toga, novi i postojeći unapređeni modeli električnih automobila imaju sve veću autonomiju u vožnji, pa je baterije potrebno ređe puniti, a vožnja na dužim međugradskim relacijama sada se u mnogim vozilima može obaviti bez zaustavljanja radi dopune baterija.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti