Raspisani Javni pozivi za subvencionisanje mera energetske efikasnosti u stambenim zajednicama

Foto-ilustracija: Unsplash (Alicia Steels)

Ministarstvo rudarstva i energetike je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj izdvojilo 64,5 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama, priključenim na sisteme daljinskog grejanja, i prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije. 

Program predviđa dodeljivanje bespovratnih sredstava za troškove pripreme elaborata energetske efikasnosti i 50 odsto vrednosti investicije.

Prema rečima Maje Vukadinović, pomoćnice ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene u ovom projektu učestvuje 15 gradova i opština u kojima su raspisani Javni pozivi za stambene zajednice koje mogu da dobiju subvencije za zamenu fasade i krovova. 

„Troškove izrade elaborata o energetskoj efikasnosti i 50 odsto vrednosti investicije snose Ministarstvo i Evropska banka za obnovu i razvoj dok građani plaćaju polovinu investicije kroz račune za grejanje. Računi će ostati uglavnom isti, a period otplate investicije će biti od osam do 11 godina“, rekla je ona, navodi se na sajtu Ministarstva.

Kako je istakla kroz projekat će biti energetski sanirano oko 500 stambenih zgrada, odnosno oko milion kvadratnih metara.

„Sprovođenjem mera energetske efikasnosti u stambenim objektima omogućavaju se uštede energije od oko 35 odsto. Građani će time povećati vrednost svoje nekretnine, sami će uticati na sopstvenu potrošnju toplotne energije, kao i troškova za hlađenje leti, ali će se povećati i komfor i vizuelni izgled zgrada“, rekla je Vukadinović.

Pročitajte još:

Pomoćnica ministarke je rekla da će prioritet imati zgrade sa najvećom specifičnom potrošnjom toplotne energije, odnosni energetski neefikasne stambene zgrade, jer će se kod njih ostvariti najveće uštede, čime će se omogućiti naplata po potrošnji koja je utvrđena zakonska obaveza.

„Nakon utvrđivanja preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izvršiće se izbor konsultanta koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, energetske uštede i načina otplaćivanja. Na osnovu toga će svaka stambena zgrada doneti konačnu odluku da li želi da učestvuje u programu, za šta je potrebna saglasnost dve trećine vlasnika stambenog prostora“, dodaje ona.

Podsećamo u toku je program energetske sanacija u domaćinstvima, na koji građani mogu da se prijave u svojim lokalnim samoupravama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti