RASINSKI OKRUG: Potpisan Sporazum o Razvojnom sistemu odvojenog sakupljanja otpada za reciklažu (FOTO) (VIDEO)

Foto: Krusevac.rs

Sporazum o realizaciji projekta Razvojni sistem odvojenog sakupljanja otpada za reciklažu u Rasinskom okrugu, potpisan je u kruševačkoj zgradi Gradske uprave između Nemačke razvojne saradnje, grada Kruševca i opština Aleksandrovac, Brus i Varvarin.

Cilj Sporazuma je stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa stanovništva u sektoru reciklaže u lokalnim samoupravama za upravljanje otpadom.

– Putem ovog projekta obezbeđena je investicija vredna preko 200 hiljada evra, za kupovinu opreme i edukaciju – istakla je zamenica gradonačelnika Kruševca Vesna Lazarević, prenosi radio-televizija Kruševac.

Kroz projekat Razvoj sistema odvojenog sakupljanja otpada za reciklažu u Rasinskom regionu,doprineće se unapređenju upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije i ublažavanja efekata klimatskih promena.

Foto: Krusevac.rs

Sporazum o saradnji potpisali su predstavnici grada Kruševca, Nemačke razvojne saradnje i opština Aleksandrovac, Varvarin i Brus.

– Realizacija projekta je počela. Juče je raspisan tender za kupovinu opreme – naglasila je zamenik menadžera Otvorenog regionalnog fonda jugoistočne Evrope za modernizaciju opštinskih usluga, Amira Omanović.

Otvoreni regionalni fond radi u šest zemalja zapadnog Balkana, a cirkularna ekonomija koja predstavlja altzernativu istrošenom modelu linearne ekonomije, na tom području je vrlo važan segment.

Iskustva iz Rasinskog okruga, koristiće se kao primer dobre prakse i biznis model za ostale regione u Srbiji i druge zemlje Jugoistočne Evrope kako da se kroz modernizaciju komunalnih usluga doprinese održivom razvoju i smanjenju stope nezaposlenosti.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti