Radionica o značaju primene informacionih i komunikacionih tehnologija u poljoprivredi i životnoj sredini

Foto: Milisav Pajević

U sklopu međunarodnog projekta projekta „LandSense“ 24. ​​novembra, u Srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi „Stevan Petrović – Brile“ u Rumi ​je održa​na​ radionica, na kojoj ​je učenicima predstav​ljen​ projekat LandSense, koncept „građanskih opservatorija“, te značaj primene informacionih i komunikacionih tehnologija u poljoprivredi i životnoj sredini.

Poseban deo radionice ​je bio posvećen kratkoj obuci učenika za korišćenje platforme CropSupport, budući da će oni u narednom periodu aktivno prikupljati podatke o poljoprivrednom zemljištu u okviru svojih nastavnih aktivnosti ili na svojim porodičnim imanjima. U junu iduće godine učenicima koji su aktivno učestvovali u prikupljanju podata biće uručeni sertifikati, dok je za najaktivnije učenike predviđena i odgovarajuća nagrada.

Projekat „LandSense“ se sprovodi u okviru evropskog Istraživačkog i inovativnog programa H2020.

– Glavni cilj projekta je demonstracija koncepta „građanske opservatorije“ u sektoru poljoprivrede. Ovaj koncept podrazumeva uključivanje „običnih“ građana u procese monitorninga životne sredine i aktivnosti prikupljanja podataka o promenama zemljišta, a zatim korišćenje prikupljenih podataka od strane naučno-istraživačkih institucija (npr. u svrhe izučavanja klimatskih promena, unapređenja sistema satelitskih opservacija, itd.), kaže Vladimir Mrkajić, član projektnog tima LandSense iz Srbije.

U projektu učestvuje preko 15 partnera iz devet evropskih zemalja (Austrija, Nemačka, Francuska, Belgija, Holandija, Italija, Velika Britanija, Slovenija, Srbija).

U Srbiji projektne aktivnosti sprovodi kompanija InoSens iz Novog Sada, koja je razvila platformu CropSupport, a koju čine veb i mobilna aplikacija.

Ova digitalna i besplatna platforma pruža podršku poljoprivrednicima i ostalim zainteresovanim građanima prilikom prikupljanja podataka o korišćenju zemljišta i zemljišnog pokrivača. Naime, putem korišćenja svojih pametnih telefona i veb aplikacije, građani sakupljaju informacije o vrsti proizvodnje na datom zemljištu (npr. da li se radi o ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu ili vinogradarstvu) i specifiraju naziv useva koji se gaji (da li je u pitanju pšenica, paprika, jabuke, itd.).

Za uslugu prikupljanja podataka, korisnici dobijaju putem CropSupport veb platforme korisne podatke o svom zemljištu – vremensku prognozu za mikrolokaciju date parcele kao i obrađene satelitske snimke koji sadrže informacije o eventualnom stresu useva usled izloženosti štetočinama, biljnim bolestima, nedostatku vode ili hranljivih elemenata u zemljištu.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti