Izmestiti radioaktivni otpad

445635Potpredsedink Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbednost BiH Emir Dizdarević naglasili su potrebu da lokacije na kojima se skladišti radioaktivni otpad budu izmeštene na mesto koje bi poslužilo kao privremeno skladište, do slanja u zemlju koja bi bila spremna da ga trajno zbrine.

Golićeva je tokom sastanka u Banjaluci sa Dizdarevićem i njegovim zamenikom Zoranom Tešanovićem, koji je i oficir za vezu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju /IAEA/, razgovarala o bezbednosti privremenog zbrinjavanja radioaktivnog otpada na teritoriji Republike Srpske i BiH, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Članovi Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbednost BiH obavestili su predstavnike Vlade Srpske da je reč o takozvanim zatvorenim, potrošenim izvorima koji ne izazivaju negativne posledice po zdravlje ljudi.

„Reč je o starim gromobranima, industrijskom otpadu, različitim rashodovanim mjernim instrumentima, te medicinskom otpadu, a očekuju se i izvesne količine vojne opreme koja se svrstava u ovu kategoriju otpada“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno da se potencijalno privremeno skladište obezbedi u okviru neperspektivne vojne imovine, izvan urbane sredine i vodozahvatnih područja.

Dizdarević je naveo da je potreban manji objekat, do 50 metara kvadratnih, koji je lako obezbediti, jer se mora voditi računa da ne dođe do zloupotrebe.

Dogovoreno je da sledeće godine domaći stručnjaci naprave detaljnu analiza ovih područja – vode, tla, biljnih i životinjskih vrsta, te da se na osnovu dobijenih istraživanja otkriju posljedice po ljude.

Predstavnici Regulatorne agencije preuzeli su obavezu da sačine projektni zadatak i apliciraju za sredstva za realizaciju ovog projekta.

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izvor: srna.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti