Rad na planiranju projekata u životnoj sredini mora da počne odmah

Foto: srbija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da novoformirano ministarstvo osniva poseban sektor za projekte. On je najavio je da će razgovarati sa lokalnim samoupravama, pomoći im u izboru potrebnih projekata i tražiti od njih da već sada počnu sa planiranjem i budžetiranjem za sledeću godinu. Zbog zakonskih procedura, koje ne smeju da se krše, potrebno da prođe najmanje 3 ili 4 godine do početka sprovođenja projekta. Nemamo vremena za gubljenje i rad na tome mora da počne odmah, poručio je ministar Trivan.

On je naglasio da ni jedan posao nije lak kad treba da se radi na reformama i ozbiljnim rezovima. Moramo kadrovski, brojčano i u opremi da ojačamo inspekciju i u tome očekujem podršku Vlade Srbije, rekao je ministar Trivan.

On je najavio da će u radu ministarstva primenjivati principe koje je upostavio i Beogradu, a koji su dali dobre rezultate. Prvo, svi mi, pa i zagađivači, moramo da naučimo šta su sve naše zakonske obaveze i zato inspekcija neće uvek da kažnjava pri prvom dolasku. Tražiće uklanjanje nedostataka u nekom razumnom periodu i kontrolisati kako se to sprovodi, a onda, ako ne bude rezultata – stizaće najoštrije pravne posledice i prijave, rekao je ministar Trivan.

Kao drugi princip naveo je otvorenost ministarstva i saradnju sa medijima, a posebno sa nevladinim sektorom u oblasti zaštite životne sredine. Oni mogu mnogo da pomognu u ukazivanju na probleme i rešenja. Harmoničan odnos vladinog i nevladinog sektora i medija u oblasti zaštite životne sredine dovešće nas, korak po korak, do vrha kome težimo, a to su standardi uspostavljeni u skandinavskim zemljama, zaključio je ministar Trivan.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti