Računi za struju u Republici Srpskoj biće niži, kao i naknada za obnovljive izvore energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

Naknada za obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj u narednoj godini biće manja za 90 odsto, što znači kako će i računi za električnu energiju biti niži.

Sa 0,0064 KM (oko 0.38274 RSD)  po kilovatu koliko su potrošači izdvajali u ovoj godini, Regulatorna komisija za energetiku predlaže da se u narednoj po ovom osnovu izdvaja 0,0007 KM (oko 0.04186 RSD).

To znači da će prosečno domaćinstvo u Srpskoj koje mesečno troši 500 kilovata električne energije umesto 3,2 KM (oko 191,36 RSD) plaćati 0,35 KM (oko 21 RSD), odnosno mesečni račun će biti manji za 2,85 KM (oko 171 RSD). 

Do ove korekcije je došlo jer proizvođači masovno napuštaju podsticaje kako bi struju mogli da prodaju po tržišnim cenama, što dok su bili uključeni u ovaj sistem nisu mogli.

“Očigledno je da podsticaj više nije intersantan proizvođačima i više vole da se bore na slobodnom tržištu i da tu prodaju”, kaže za CAPITAL Vladislav Vladičić, predsednik Regulatorne komisije za energetiku.

Kako je pojasnio, proizvođači uključeni u sistem podsticaja struju su morali da prodaju po ceni koju je određivao regulator, u ovom slučaju Elektroprivreda Republike Srpske.

“Oni su se toga odrekli kako bi mogli na tržište da prodaju kupcima ili trgovcima registrovanim za tu delatnost”, kazao je Vladičić.

Izvor: CAPITAL

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti