Racionalizacije vode u Nairobiju do 2026. godine

Foto: pixabay

Problem snadbevanja vodom je trenutno veliko pitanje za mnoge zemlje Afrike i predstavja veliki izazov za njihove vlade.

Stanovnici Nairobija će nastaviti sa racionalizacijom vode sve do 2026. godine kada će izgradnja novih brana biti završena. Ovu informaciju potvrdila je Kompanija za vodu i kanalizaciju koja se bavi upravljanjem vode u Nairobiju. Vodostaj u jedinom skladištu vode, Ndakaini brani, opao je za 49% i trenutno sadrži samo 34 miliona kubnih metara i iz tog razloga snadbevanje vodom u Nairobiju je vrlo loše. „Racionalizacija vode će se nastaviti do momenta kada brane koje trenutno gradimo budu završene što bi po glavnom planu menadžmenta vodom trebalo da bude do 2026“, izjavio je direktor ove kompanije.

Ndakaini brana prikuplja 430 000 kubni metara vode dnevno, što je oko 84% ukupnih potreba stanovnika Nairobija a u svom punom kapacitetu može da uskladišti oko 70 miliona kubnih metara vode. Racionalizacija vode sprovodi se kroz program jednake distribucije koji omogućava svakom stanovniku pristup vodi.

Na pitanje kada će racionalizacija vode prestati direktor ove kompanije izjavio je: „Snadbevamo grad sa 520 000 kubnih metara vode dnevno a njegova potreba iznosi oko 760 000 kubnih metara i zato sarađujemo sa vladom u izradi novih mera koje će omogućiti da ovaj okrug dobija dovoljnu količinu vode kroz kratkoročne i dugoročne mehanizme delanja.“

On je uzrok u problemima sa snadbevanjem vodom video u suši koja traje duže nego obično, degradaciji sliva reka i globalnom zagrevanju koje doprinosi nepouzdanim vremenskim šablonima.

Najavljeno je da će jedan od projekata izgradnje novog kolektora vode biti gotov do 2020. godine i po njegovom završetku biće obezbeđeno dodatnih 140 000 kubnih litara i tada će se povećati i ukupno snadbevanje vodom na 665 000 kubnih litara dnevno. Takođe, trenutno su u procesu izgradnje i dve nove brane koje bi trebalo da budu gotove do iste godine.

Izvor: nairobinews.nation

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti