Put u udobno i sigurno stanovanje

Foto: ABB

U tehnološkom svetu, rekli bismo da je neki uređaj „pametan“ ukoliko poseduje neki vid „inteligencije“, odnosno ako je u stanju da na neki način „razmišlja“. Isto važi i za pametne kuće koje ne omogućavaju samo daljinsko upravljanje uređajima. Ovi inteligentni sistemi pružaju komfor i bezbednost u svakom trenutku.

Na Zapadu je dobro poznat koncept pametnih kuća, dok je u Srbiji tek neznatan broj ljudi upoznat sa prednostima novog načina življenja. Kako objašnjava naš sagovornik Vladimir Šijačić, direktor kompanije Pametan stan i distributer i sistem integrator kompanije ABB, smart objekti „razmišljaju“ po unapred određenim pravilima koje je zadao instalater sistema ili sami korisnici. Dakle, ovde se ne radi o veštačkoj inteligenciji koja autonomno donosi odluke, stoga budite spokojni, jer pametne kuće neće preuzeti kontrolu nad vašim životima.

Smart objekat, bilo da je reč o kući, stanu ili poslovnom prostoru, osmišljen je da bi olakšao život korisniku i učinio ga ekonomičnijim. Automatizovano upravljanje električnim instalacijama kao što su rasveta, roletne, motorne tende, grejanje i hlađenje, kao i upravljanje kućnim uređajima, osiguraće njihovu optimalnu upotrebu, a nama lagodno stanovanje bez potrebe da razmišljamo o mnogobrojnim detaljima. Takođe, u pametnim objektima svi uređaji će biti propisno isključeni čime se uvećava bezbednost stanovanja, a to saznanje nama pruža miran san.

Bilo da smo na poslu ili u kući, naš dan se često sastoji od obavljanja rutinskih radnji koje ne variraju mnogo iz dana u dan. Odlazak na posao u određeno vreme podrazumeva zaključavanje kuće, podešavanje temperature grejanja ili hlađenja i uključivanje alarmnog sistema, a sve ove radnje mogu biti automatizovane kako bismo uštedeli vreme i bili sigurni da smo ih zaista i obavili.

Šijačić objašnjava da za svaku od ovih situacija možemo imati „scenario“ koji će pokrenuti niz radnji na električnim instalacijama i uređajima u domu i time u kratkom roku uskladiti ambijent sa našim potrebama.

„Ukoliko, na primer, želite da gledate film, možete pokrenuti scenario ’gledanje filma’ koji će automatski zamračiti prostoriju, uključiti televizor, ponuditi vam listu filmova i obaviti druge radnje kako biste imali idealno okruženje za gledanje filma“, objašnjava Šijačić i dodaje da isto važi za ostale scenarije kao što je „odlazak na spavanje“, „odlazak na putovanje“ i drugo. Smisao smart home sistema je da se niz radnji objedini kako ne bismo morali da šetamo od prekidača do prekidača i pritiskamo ih ili kako ne bismo držali desetak daljinskih upravljača na stolu što svakako nije najpraktičnije rešenje.

Za uštedu svakog kilovata

Rast cena energenata i električne energije u poslednjih nekoliko meseci naveo nas je da češće proveravamo da li su u našem domu isključena sva svetla i kućni uređaji koji se aktivno ne koriste. Sa pametnim kućama o tome ne moramo da brinemo. Štaviše, možemo da budemo sigurni da su uređaji bili uključeni samo kada je potrošnja struje bila najmanja.

Recimo da želimo da tokom grejne sezone uključujemo grejanje u četiri ujutru jer je struja tada najjeftinija, ali nikome se baš ne dopada ideja da tako rano ustaje iz toplog kreveta. U pametnoj kući postoji rešenje i za to. Grejanje će biti programirano da se uključi u cik zore, obezbeđujući nam komfor i maksimalnu uštedu.

Prema rečima Vladimira Šijačića, ušteda energije najveća je na grejanju i hlađenju objekta, a najmanja na rasveti budući da su tržištem ovladale LED svetiljke koje same po sebi ne troše mnogo. Ipak, kad je reč o spoljnoj rasveti, ne moramo da brinemo o vremenu kad svetiljke treba uključiti, jer je pametna kuća opremljena tajmerom koji tačno „zna“ kada zalazi sunce i kada je potrebno dodatno osvetljenje. Kad se sve uzme u obzir, treba znati da pametan objekat može da nam uštedi do 40 odsto toplotne i električne energije, ističe Šijačić.

Pročitajte još:

Kako do pametnog sistema u vašem objektu?

Ako vam se dopada ideja da vaš dom radi za vas i obavlja većinu rutinskih radnji, bilo bi dobro da znate kad i kako ga možete instalirati.

Naš sagovornik objašnjava da su korisnicima na raspolaganju žični i bežični pametni sistemi, pri čemu žični podrazumevaju postavljanje dodatnih instalacija tokom gradnje. Stoga je najbolje razmišljati o pametnom sistemu već tokom inicijalne faze izgradnje objekta i u dogovoru sa arhitektama, budući da žični sistemi nude veću stabilnost i bezbednost komunikacije u poređenju sa bežičnim sistemima.

Gotovo svi pametni sistemi koje distribuira kompanija našeg sagovornika dolaze iz pogona proizvođača ABB. Ova kompanija je poznata po svom idealnom rešenju za komunikaciju sa drugim uređajima.

„Komunikacija između pametnog sistema ABB-free@home i drugih uređaja odvija se po sistemu ’cloud to cloud’. ABB praktično ima svoj cloud na kome se nalaze informacije o vašem sistemu, a uređaji kao što je veš mašina u vašem domu ima svoj cloud na kome se nalaze pripadajuće informacije. Povezivanje se odvija na nivou ’cloud to cloud’ pri čemu su na prvom mestu sigurnost komunikacije od spoljnjih upada i kontinuirano poboljšanje komunikacije“, kaže Šijačić.    

Pametan dom u skladu sa vašim stilom života

Kompanija ABB je iznedrila brojna tehnološka rešenja koja vladaju tržištima širom sveta, a jedno od njih je pametni sistem ABB-free@home koji postaje sve popularniji i na našim prostorima.

ABB-free@home naslanja se na KNX sistem koji ima tradiciju dužu od 30 godina. ABB-free@home sistem potpuno je otvoren za sve proizvođače, što znači da u kući možemo imati brojne uređaje različitih proizvođača koji će uspešno međusobno komunicirati.

Dejan Dešić, menadžer prodaje segmenta zgradarstvo, transport i infrastruktura kompanije ABB, ističe da ovaj sistem korisnicima nudi mogućnost koju nemaju u KNX sistemu budući da im više nije neophodan programer.

„Korisniku više nije neophodan sistem integrator koji njegovu opremu mora da isprogramira i koji, svaki put kada korisnik želi nešto da promeni, mora da dođe u korisnikov stan da izmeni softver i da onda sve funkcioniše na drugi način. Sa sistemom ABB-free@home, korisnik je izbegao trošak angažovanja programera. Sad je on taj koji može da obavi ovaj zadatak kad god poželi i prilagodi ga svojim životnim navikama. Druga prednost ovog sistema je ta što je oprema jednog proizvođača kao što je ABB, cenovno značajno povoljnija od opreme za KNX sistem“, kaže Dešić.

Prema njegovim rečima, prvi smart objekat u Srbiji nikao je u Beogradu na Terazijama, a kasnije su se nizali poslovni objekti kao što su zgrada kontrole letenja u Surčinu i luksuzne vile, dok se u novije vreme sve više razmišlja o sistemima smart home i u masovnoj stambenoj gradnji.

Nedavno su i investitori sa Novog Dorćola prepoznali prednosti koje sistem smart home može da im omogući, te su se opredelili za kompaniju ABB kao pouzdanog proizvođača koji je prisutan na svim kontinentima.

U objekat na Novom Dorćolu, površine 16.800 kvadratnih metara, isporučeno je 4.300 uređaja smart home za 225 stanova. Kreirano je 950 scenarija, a na objektu je postavljeno i šest meteoroloških stanica koje korisnike obaveštavaju o vremenu i upozoravaju na opasne situacije.

Sve govori o tome da na našim prostorima vreme pametnih objekata tek dolazi, a u pripremi su brojni projekti koji će zadovoljnim korisnicima štedeti energiju i omogućiti maksimalan komfor. U trenutku kada cene energenata i električne energije dostižu svoje istorijske maksimume, pametne kuće nameću se, zajedno sa obnovljivim izvorima energije i drugim merama energetske efikasnosti, kao efikasno rešenje koje će nam pomoći da premostimo energetsku krizu.

Izvor: ABB

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti