Novootvorena fabrika u Pančevu utire put ka električnoj budućnosti u Srbiji!

Dana 21. juna 2018. godine predstavnici vlasti Republike Srbije i rukovodstva kompanije ZF, okupljeni u malom šatoru, su postavili kamen temeljac za izgradnju postrojenja u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu. Dana 12. juna 2019. godine su ga svečano otvorili.

Foto: Žana Šišić

Građevinski radovi su bili sprovedeni u rekordnom roku, te su građevinci fabriku površine 25.000 m2 brzo prepustili u ruke radnika osposobljenih za pravljenje rotora i statora elektromobila i njihovo sastavljanje i premestili se na parcelu pored na kojoj rade na proširenju proizvodnih kapaciteta ZF-a u našoj zemlji.

Iz pogona, koncentrisanih na elektromobilnost, komponentama za vozila snabdevaće se auto-kompanije poput Volva, bilo je otkriveno na ceremoniji otvaranja.

„‘Jednostavnost’ i ‘brzina’ su važne vrednosti u ZF-ovom sistemu upravljanja preduzećem. Doduše, nije ih uvek lako sprovesti u okviru korporacije koja je aktivna na globalnom nivou i zapošljava otprilike 150.000 radnika – a sve to usred transformacije u pravcu mobilnosti budućnosti. Mi smo, međutim, svakako ostvarili uspeh u Pančevu gde je u relativno kratkom periodu mali šator zamenila velika građevina“, izjavio je član Upravnog odbora kompanije ZF Majkl Hankel, zahvalivši svim učesnicima projekta na posvećenosti i srpskim institucijama na konstruktivnoj saradnji. Svoja pozitivna iskustva veoma rado će preneti drugima, ali… „kada jednog dana naša fabrika dobije nove komšije, veoma bi nas radovalo ako biste se setili koje je preduzeće napravilo prvi korak ka Pančevu“, zaključio je on.

Foto: Žana Šišić

Vođa odseka za elektromobilnost u ZF-u, Jerg Grotendorst, je svoje izlaganje uobličio oko krilatice „Ima mnogo posla da se obavi. Počnimo!“. Njen autor je multinacionalni proizvođač nafte i gasa Ekson mobil. „Možda ćete pomisliti da je neubičajeno da fabriku e-mobilnosti otvaramo njihovim sloganom. Ipak, smatram da on oslikava jednu životnu istinu – ideja je prerasla originalni koncept i počinje da inspiriše novu generaciju“, objasnio je on Grotendorst.

Ambasador Nemačke Tomas Šib je ocenio da je projekat dokaz odličnih odnosa njegove domovine sa Srbijom. Istakao je da je ponosan na pozitivni trend saradnje dvaju zemalja. Nemačka je već uložila dve milijarde evra i otvorila oko 58.000 radnih mesta u Srbiji, a Šib je izneo i svoje ocene o tome kako bi postojeće dugogodišnje partnerstvo moglo da bude još plodonosnije. „Srbija je ostvarila impresivne makroekonomske rezultate, a uveren sam da će, kada sprovede dalje reforme, privreda nastaviti snažan rast. Za to je neophodna, između ostalog, transparentnost i predvidivost poslovnog sektora. Nezavisnost pravosuđa i efikasnost u borbi protiv korupcije su ključni za privatne investicije, a tako i za ekonomski razvoj zemlje“, kazao je.

Prisutnima su se na otvaranju obratili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

U pančevačkom pogonu je trenutno zaposleno 300 lica, a njima će se, po završetku druge faze izgradnje fabričkog prostora površine 35.000 m2, pridružiti još 700 ljudi. Vrednost investicije iznosi ukupno 160 miliona evra.

U Pančevu će, pod okrijem budućeg naučno-istraživačkog centra, svoje mesto pronaći i oformljeni stručnjaci i mlade nade u oblasti inženjerstva za koje će ZF nameniti zgradu od 5.000 m2. Potez potvrđuje da su nemački investitori u našu zemlju došli na duge staze i da, pored veština naših radnika, cene i znanja naših inženjera.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti