Puštena u rad trafostanica Tuzla 3

Foto-ilustracija: Pixabay

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i generalni direktor Elektroprenosa Bosne i Hercegovine Mato Žarić ozvaničili su početak rada Transformatorske stanice Tuzla 3 od 110 kV, s koje će se napajati istočni deo grada, a po potrebi i šire područje.

Premijer Novalić je kazao da je ovo velika svečanost za Tuzlu s obzirom na to da se taj grad do sada snabdevao samo sa jedne transformatorske stanice. Izrazio je zadovoljstvo da je aktivnost izgradnje ove transformatorske stanice nastavljena nakon 15 godina, a pohvalio je i naredne planove Elektroprenosa u Bijeljini, Srebrenici, Zvorniku i drugim mestima širom države.

U ime Uprave Elektroprenosa BiH Alaudin Alihodžić je naglasio da je izgradnja ove stanice bila neophodna jer se čitav grad do sada napajao samo s TS Tuzla-Centar.

Za ovaj projekt zahvalio je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je istakao da su imovinsko-pravni odnosi godinama stvarali probleme i zaustavljali ovaj projekt od velikog značaja za celu Tuzlu.

Transformatorska stanica Tuzla 3 u Slavinovićama vredna je 3.896.724 KM, a osim što se njenim puštanjem u rad rasterećuje stara transformatorska stanica biće poboljšan napon i u opštini Kalesija.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti