PUŠTENA U RAD NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U SRBIJI DELASOL

Foto: MT-KOMEX

Najveća bifacijalna solarna elektrana na zemlji DeLasol snage 9,913 MW puštena je u rad početkom aprila. Izgrađena je na području opštine Lapovo na površini od 12,5 hektara. Na godišnjem nivou proizvodiće 15.000 megavat-sati električne energije. Njena veličina ogleda se i u broju solarnih panela – čak 17.980 najsavremenijih panela, snage 650/655Wp, čiji je proizvođač renomirani Canadian Solar.

Za izgradnju ove solarne elektrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije. Solarni paneli postavljeni su na specijalno napravljenoj konstrukciji koja omogućava veću apsorpciju reflektovanog zračenja. U solarnu elektranu DeLasol uloženo je 8,9 miliona evra, a kompletne poslove, od ideje, projektovanja postrojenja i izgradnje, obavili su isključivo naši stručnjaci i domaće firme.

DeLasol će dati veliki doprinos energetskom sistemu Srbije, a na godišnjem nivou smanjiće emisiju CO2 za više od 11.000 tona i doprineće ukupnom poboljšanju zaštite životne sredine. Svečanom puštanju elektrane u rad prisustvovala je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, Igor Anić, predsednik izvršnog odbora ProCredit banke, i Miloš Kostić, investitor.

Foto: MT-KOMEX

„Saradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne su za veću sigurnost snabdevanja i za uspešnu zelenu energetsku tranziciju. Osim toga što se privode kraju i neki veliki projekti iza kojih stoji država i otpočinju novi poduhvati, važno je da imamo ambiciozne i velike projekte koje realizuje privatni sektor. Solarna elektrana DeLasol je primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja električnom energijom i zaštitu životne sredine“, rekla je ministarka Đedović.

Kako je naglasila, zadatak države, na kome se intenzivno radi i kroz donošenje regulative i kroz pripremu strateških dokumenata, sastoji se u tome da stvara uslove za gradnju novih elektrana iz obnovljivih izvora energije, dok istovremeno naš energetski sistem vrši svoj osnovni zadatak, a to je sigurno snabdevanje građana i privrede. Ministarka je dodala da će izmene Zakona o korišćenju OIE, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u narednih nekoliko  godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta.

U fokusu:

„Imali smo izazov da napravimo solarnu elektranu koja prema novim zakonskim procedurama omogućava svakom ko želi da proizvodi električnu energiju da izađe na otvoreno tržište. Iza nas je turbulentno vreme u pogledu tržišta i cena, ali uspeli smo da izgradimo elektranu i potpišemo ugovor sa domaćim snabdevačem koji je podržao ovaj projekat sa ugovorom na četiri godine. Na ovoj lokaciji ćemo u toku godine započeti gradnju još jedne elektrane snage 10 megavati, a plan nam je da narednih godina izgradimo još solarnih elektrana koje će doprineti smanjenju emisije štetnih gasova i poboljšati uslove za život. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspeti da pomognemo Republici Srbiji i da ostvarimo zacrtan cilj da do 2040. godine 40 odsto energije dobijamo iz obnovljivih izvora“, rekao je Miloš Kostić.

Foto: MT-KOMEX

Prema rečima Igora Anića, ProCredit banka je ponosna na svoje učešće u ovom projektu. 

„DeLasol je definitivno role model za druge investitore koji ne samo da razumeju temu održivosti nego su odlučni da je sprovedu u delo. ProCredit banka je idealan finansijski partner za takve biznise, jer imamo decenijsku ekspertizu u oblasti energetske efikasnosti i više od 500 miliona evra investiranih u zelene projekte naših klijenata. Mi ovu temu razumemo, živimo, promovišemo i finansiramo. To je veoma važan deo naše poslovne strategije danas i ubuduće“, rekao je Anić. 

Pouzdan partner za izgradnju

Izgradnja elektrane DeLasol poverena je kompaniji MT-KOMEX koja je lider u izgradnji solarnih elektrana u našoj zemlji. Tokom tri decenije poslovanja je izgradila i isporučila opremu za 180 solarnih elektrana na zemlji i na krovovima, čija je ukupna instalisana snaga 60 MW. Vredni radnici ovog preduzeća, više od 130 inženjera i instalatera, zaduženi su za uvođenje novih oblasti poslovanja na domaćem tržištu, a zaposleni u kompaniji redovno pohađaju specijalno pripremljene obuke i poseduju sve neophodne sertifikate. Ovaj kolektiv izdvaja spremnost da klijentima u svakom trenutku pruži punu podršku u svim fazama projekta, od razvojne etape do pripreme dokumentacije za tehnički prijem i ishodovanja upotrebne dozvole, po principu ključ u ruke .

Foto: MT-KOMEX

U kompaniji MT-KOMEX veruju da je solarna energija pravo rešenje za postizanje energetske nezavisnosti i zato vredno rade na izgradnji solarnih elektrana. Istrajni su u tome da pomognu u postizanju udela OIE od 40 odsto do 2040. godine koji je Vlada Republike Srbije odredila. Održivost elektrane DeLasol ogleda se i u podatku da će zemljište ispod panela biti iskorišćeno na najbolji način. U narednom periodu očekuje se da stado ovaca bude pušteno na „solarni“ pašnjak. Ovakvom odlukom podržaće se potrebe poljoprivrednika za prostorima za ispašu životinja, uzimajući u obzir da je ovakvih površina sve manje. Ovde će, zauzvrat, na potpuno prirodan način održavati zelene površine oko elektrane. Ispašom se smanjuje potreba za korišćenjem kosilica kojima je za rad neophodna električna energija ili gorivo.

Priredila: Milica Radičević

Tekst objavljen u Magazinu Energetskog portala ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti