Cene šećera skočile i u EU, za godinu dana 61 odsto

Foto-ilustracija: Unsplash (Faran Raufi)

Cene prehrambenih proizvoda skočile su drastično u poslednjih godinu dana u našoj državi, međutim i u državama boljeg ekonomskog stanja.

Šećer je svuda bio jedna od namirnica sa najvećim skokom cene. Prema zvaničnim podacima, od avgusta 2021. godine do marta 2023. godine njegova cena skočila je za 61 odsto, što znači da su građani plaćali ovu namirnicu za 61 odsto više nego u martu prošle godine. U poređenju sa 2021. godinom stopa bi bila još drastičnija.

U martu 2023. godine najveća inflacija ovog proizvoda zabeležena je u Češkoj sa vrtoglavih 98 odsto, Estoniji 97 odsto, Poljskoj 82 odsto, Nemačkoj i Letoniji sa oko 70 odsto. Kako prenosi Eurostat, nešto manji skokovi, u odnosu na druge države, desili su se u Mađarskoj (17 odsto) i Luksemburgu (19 odsto). Belgija, Bugarska i Irska zauzele su srednju poziciju po visini inflacije, sa nižim skokom od  oko 40 odsto.

Pročitajte još:

Prošle godine vršena su istraživanja cena u poljoprivredi, i glavni pokretači inflacije bili su trenutna ratna situacija u državama koje su veliki izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, suncokreta i đubriva, međutim druga dva razloga koja bi mogla da budu aktuelna i ove godine, jesu suše, već otpočele u nekim delovima Evrope, i treći razlog jeste energetska kriza.

Prošle godine su cene žitarica, jaja i mleka bile te koje su najbrže skočile, naročito u Finskoj, Francuskoj i Letoniji.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti