PUŠTEN U RAD PRVI ELEKTROPUNJAČ NA KORIDORU 10: Do kraja leta biće postavljena još četiri

Foto: MSGI.gov.rs

Prvi uređaj za punjenje električnih automobila u Srbiji počeo je sa radom na naplatnoj stanici „Preševo“, na granici sa Makedonijom, a testiranje je pokazalo da odlično funkcioniše.

PROČITAJTE NAŠ NAJNOVIJI BILTEN NA TEMU „EKO-MOBILNOST“

Prvi elektromobili već se pune u novoj garaži na Obilićevom vencu (FOTO)

Ovo je prvi od ukupno pet punktova na kojima će vozači elektroautomobila moći da “dopune” svoje vozilo, a svaki elektropunjač je poslednja generacija uređaja koja ujedno omogućava i besplatnu internet konekciju (vaj-faj).

Instaliranje punjača za ekološke elektroautomobile na Koridoru 10 sprovodi se na inicijativu potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović, a u saradnji sa JP „Putevi Srbije“. Već u narednih nekoliko dana očekuje se i instaliranje drugog elektropunjača na granici s Hrvatskom, na naplatnoj stanici „Šid“.

Treći uređaj za punjenje elektroautomobila biće instaliran na Koridoru 10 tokom naredne nedelje, i to na auto-putu u Beogradu, na „Bubanj potoku“, gde će „Putevi Srbije“ imati prodajno mesto za tagove – uređaje za elektronsko plaćanje putarine.

– Cilj nam je bio da ove letnje sezone privučemo još više vozača na našu najznačajniju saobraćajnicu – Koridor 10. Ne samo da će ova Vlada završiti izgradnju ovog koridora koji je najbolja i najkraća veza Istoka i zapadne Evrope, već intenzivno radimo na tome da to bude i najmoderniji putni pravac prilagođen i potpuno ekološkim elektroautomobilima – rekla je potpredsednica Mihajlović.

Foto-ilustracija: Pixabay

U avgustu se očekuje instaliranje još dva punjača na stanicama “Dimitrovgrad”, na ulazu i izlazu iz Bugarske, kao i “Subotica jug”, na ulazu i izlazu iz Mađarske.

Na ovim punjačima moguće je u isto vreme puniti tri automobila, a svuda gde je instaliran uređaj, dostupan je i besplatan internet.

– Signal za internet je napravljen po sistemu kišobrana, kako se ne bi stvarale gužve i ugrožavala bezbednost na putu – rekla je Mihajlovićeva.

Vozači već mogu da računaju na besplatan internet na Koridoru 10 i na mestima na kojima nisu instalirani elektropunjači. Internet signal je uveden na odmorištu “Jerina”, na auto-putu od Beograda ka Nišu kod isključenja za Smederevo, zatim na odmorištima „Šimanovci 1“ i “Šimanovci 2” (auto-put od granice sa Hrvatskom ka Beogradu u oba smera), “Feketić 1” i “Feketić 2” (auto-put od granice sa Mađarskom ka Beogradu u oba smera).

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti