Prvi elektromobili već se pune u novoj garaži na Obilićevom vencu (FOTO)

Foto: EP

Danas je svečano puštena u rad potpuno rekonstruisana garaža “Obilićev venac”. Ono što je novina koja će obradovati sve koji se zalažu za eko-mobilnost jeste to da će u njoj od sada moći da se pune i električni automobili.

Za vlasnike elektromobila i plug-in hibrida biće obezbeđeno 6 parking mesta sa pristupom punjačima.

Kako nam kažu iz JP Parking servis, u promotivnom periodu će, za sve one koji imaju parking kartu, korišćenje ovih punjača biti potpuno besplatno.

“Obilićev venac” je prva javna garaža u Beogradu i Srbiji koja omogućava svojim korisnicima da pune svoja vozila na električni pogon. Ovim potezom jednog javnog preduzeća naša zemlja se polako svrstava na mape onih država u kojima postoji organizovana infrastruktura javnih punjača, dostupnih svima.

Foto: EP

Postavljeno je 3 punjača sa po dva mesta za punjenje, koje je obezbedio proizvođač Schneider Electric, koji spadaju u kategoriju srednje brzih punjača i snaga po mestu punjenja iznosi 22 kW.

Kao što možete videti na fotografijama, već rano jutros su bila zauzeta sva mesta za punjenje u ovoj garaži, ali ne brinite – nećete ostati bez svog mesta.

Foto: EP

Samo danas, svi koji budu došli na Obilićev venac imaće jedinstvenu priliku da uživaju u pogledu na gamu električnih automobila za gradsku i prigradsku vožnju koje je moguće kupiti i kod nas.

Ono najbolje iz svog električnog asortimana na svečanom otvaranju garaže predstavile su kompanije BMW i Volkswagen, pa možete da se upoznate sa svim karakteristikama e-vozila kao što su i3, i8, e-up! i e-Golf.

Foto: EP

Kako saznajemo, „Obilićev venac“ je tek prva gradska garaža u nizu koja će svojim korisnicima omogućiti da pune svoje elektromobile, jer JP „Parking servis“ namerava da ih uskoro postavi u svakoj.

Takođe, u ovoj sedmostpratnoj garaži od danas postoji i 40 parking mesta za bicikle, a korisnicima stoji na raspolaganju i 20 bicikala za iznajmljivanje.

Foto: JP Parking servis

Da je pitanju je prva „zelena garaža“ govori i to što objekat ima potpuno nove temelje, konstrukciju, fasadu i krov nad celom površinom, sa nosačima za solarne panele.

„Obilićev venac“ sada ima ukupno 804 parking mesta na 20.000 kvadrata.

Foto: JP Parking servis

Pokrivena je i video nadzorom, ima uređaje za punjenje električnih automobila i energetski efikasno LED osvetljenje sa senzorima pokreta.

U okviru ove rekonstrukcije ugrađen je i lift, koji će značajno olakšati kretanje, naročito osobama sa invaliditetom, za koje su obeležena i posebna parking mesta.

Foto: JP Parking servis

Zadržavanje na izlazu iz ove garaže biće samo tri sekunde.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti