Pušten u rad novi kotao u toplani „Konjarnik“

beoelektrane.rs konjarnik

U sredu 30. decembra 2015. godine pušten je u rad novi kotao u toplani „Konjarnik“. Puštanju u rad su prisustvovali ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike gospodin Zoran Predić, direktor JKP „Beogradske elektrane“ gospodin Goran Aleksić i predsednik Skupštine grada Beograda gospodin Nikola Nikodijević.

Gospodin Aleksić je ovom prilikom izjavio da je snaga kotla 74MW, a u njega je uloženo skoro 4 miliona evra. Istakao je da će doprineti energetskoj efikasnosti, a grejanje u 2016. godini biće sigurnije i kvalitetnije.

Gospodin Antić je dodao da kotao ima najmanju emisiju zagađenja što će doprineti zaštiti životne sredine, a istakao je da JKP „Beogradske elektrane“ predstavlja jedan od ključnih momenata u razvoju energetike.

Kako je navedeno u saopštenju JKP „Beogradske elektrane“ projekat su realizovali grad Beograd i JKP „Beogradske elektrane“. U 2014. godini finansirano je 280 miliona dinara za izgradnju pomenutog kotla, a u 2015. godini obezbeđeno je 200 miliona dinara za povezivanje kotla u sistem toplane „Konjarnik“. Kotao je vertikalno membranski, a poseduje gorionik na prirodni gas nage 70MW. Konstrukcija gorionika je sa Low NOx, a povezivanje kotla u sistem izvršeno je preko razmenjivača toplote voda-voda. Kako je saopšteno, zamena starog kotla na mazut i priključenje novog izvedeno je u okviru projekta gašenja kotlarnica na mazut. U realizaciji projekta učestvovale su domaće kompanije „Termah“, „Minel kotlogradnja“, „Montprojekt“ i „Feromont inženjering“.

Energetski Portal

foto: beoelektrane.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti