Prve eko patike napravljene od 97 odsto prirodnih materijala

Foto: MIRET

Zaštita životne sredine postaje tema broj jedan i sve se više priča o tome, i upravo to je dovelo do toga da većina ljudi želi da koristi ekološki prihvatljive proizvode koji su napravljeni od prirodnih materijala. Kao što znamo, modna industrija je jedan od najvećih zagađivača, međutim, sve više kreatora i dizajnera teži ka održivoj modi.

Braća Hrvoje i Domagoj Boljar dugo su radili na tome da osmisle i naprave patike od prirodnih materijala. I uspeli su u tome, njihove MIRET patike su napravljene od prirodne gume, kaučuka, industrijske konoplje, lana, kukuruza i prirodne vune koja stiže iz Novog Zelanda.

“Hrvoje je studirao industrijski dizajn, ja preduzetništvo i stekli smo veliko iskustvo u obućarskoj industriji kroz posao oca, koji je bio u toj branši. Godinama smo bili deo obućarskog i modnog sveta, tako smo dobili retku priliku da upoznamo i mračnu stranu industrije o kojoj se malo govori – ekološka šteta koju pravi proizvodnja materijala, ali i navike samih potrošača koje nanose velike štete okolini”, objašnjava Domagoj Boljar za naš portal.

Kako ističu, pre sedam godina Hrvoje je došao na ideju da napravi ekološku obuću.

“Naše patike su napravljene od 97 odsto prirodnih materijala, od devet biljnih materijala i novozelandske eko vune. Đon je napravljen od prirodne gume, odnosno od lateksa dobijenog od kaučuka, koji ima fantastičan miris i najbolje karakteristike savitljivosti i izdržljivosti. Pertle su od eukaliptusa, postava od ekološki uzgajane industrijske konoplje, ulošci su od plute i obloženi su materijalom od recikliranih jutenih vreća koje su se koristile za transport kafe”, ističe naš sagovornik.

Ove patike se proizvode u Hrvatskoj, a partneri braće Boljar zajedno sa njima rade na razvoju materijala, a sve u cilju da zadovolje njihovu viziju i ispune sve ekološke i etičke standarde.

“U svetu postoji još brendova koji su se okrenuli održivoj obući, ali mi smo jedini koji su održivi deo doveli do čak 97 odsto. Naš cilj je napravimo patike koje su 100 odsto prirodne”, kaže Domagoj.

Braća Boljar trenutno proizvode dva uniseks modela, plitke i duboke patike koje su dostupne u veličinama od 34 do 49. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti