Prva engleska vetroelektrana na moru se penzioniše i dokaz je da penzija nije kraj života!

Prvi vetropark u vodama Ujedinjenog Kraljevstva je nikao 2000. godine. Dve vetrenjače u njegovom sklopu, pojedinačne snage 2 MW, sada su pred krajem svog životnog veka koji se za ovu „vrstu“ kreće u rasponu između 20 i 25 godina. Narednog meseca Englezi će početi da ih rasklapaju i uklanjaju iz mora. U roku od četiri do šest nedelja nakon početka radova, vetroelektrana će u potpunosti nestati sa vidika u moru Nortamberlanda.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ipak, turbine će doživeti reinkarnaciju – delovi jedne biće reciklirani i iskorišteni za novi projekat na kopnu, dok će druga biti namenjena obuci u luci Blajt.

U prethodnih devetnaest godina, vetrenjače su električnom energijom čistog porekla snabdele 2000 domaćinstava. Na godišnjem nivou, zahvaljujući njihovoj energetskoj proizvodnji, u atmosferu smo ispustili 4500 tona ugljenika manje nego što bi bio slučaj da smo istu količinu struje dobijali iz fosilnih goriva.

Patrik Rejni, stručnjak za vetropostrojenja na otvorenom moru, je naglasio značaj elektrane kao polazišta za razvoj 1,5 GW vetrokapaciteta na obalama zemlje. „Smatram da svi možemo da budemo ponosni na ulogu koju je odigrala u industriji obnovljive energije i na njeno zaveštanje luci i vodama Blajta“, izjavio je on.

Vetropark su zajedničkim snagama i sredstvima izgradile kompanije Shell Renewables, Nuon UK i AMEC Wind.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti