Prva električna Vespa stiže na puteve sledeće godine

Foto: Vespa

Godinu dana nakon što je najavljeno lansiranje Vespe na električni pogon, kompanija Piaggio predstavila je na Sajmu motocikala u Milanu produkcijsku verziju iste. Piaggio je novi model opisao kao idealan za urbanu gradsku sredinu.

Zvaničan naziv ovog skutera je Vespa Elettrica i sa punom baterijom može da pređe oko 100 km. Da bi se baterija napunila do 100 odsto, potrebno je 4 sata na kućnoj utičnici.

Proizvođač je najavio rok trajanja baterija od 10 godina. Piaggio je takođe izneo i podatak da će nakon 1.000 ciklusa punjenja kapacitet baterija iznostiti 80 odsto početnog kapaciteta, što smanjuje autonomiju u vožnji sa početnih 100 na 80-ak km.

Foto: Vespa

I električna Vespa zadržala je prepoznatljivi dizajn, a od klasične verzije razlikuju je svetlo plavi detalji na spoljašnjosti.

Kupcima će biti dostupna u sedam boja, a cene još uvek nisu poznate. Na raspolaganju je i Bluetooth konekcija koja omogućava povezivanje uređaja sa smartfonom.

Piaggio je najavio da će nakon modela Vespa Elettrica, ponuditi tržištu i varijantu Elettrica X sa produženom autonomijom u vožnji, zahvaljujući dodatnom malom benzinskom agregatu koji isključivo služi kao generator električne energije.

Napunjenih baterija i rezervoara, Vespa Elettrica X, prelaziće oko 200 km.

Izvor: theverge.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti