Protest Crne Gore upućen Albancima zbog ekološkog akcidenta

Foto: Wikipedia/Bojana Smiljanić

Kako navodi Ministarstvo održivog razvoja i turizmaVlada Crne Gore je juče, 10. oktobra, posredstvom Ministarstva spoljnih poslova, a na inicijativu potpredsednika za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutina Simovića i ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, uputila protest albanskoj strani povodom poslednjih ekoloških akcidenata u pograničnom vodotoku reke Bojane, a koji ugrožavaju imidž ove prestižne turističke destinacije.

Vlada Crne Gore, u skladu sa dobrosusedskom politikom, pozivajući na zajedničku brigu o resursima, u konstantnoj komunikaciji sa albanskom stranom, dosledno insistira na primeni svih međunarnodnih konvencija.

Shodno tome, crnogorska strana je u obavezi da o svemu obavesti svoje međunarodne partnere, što će biti urađeno u hitnom službenom postupku.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je protest Vlade Crne Gore je usledio nakon što su nadležni, po pozivu zabrinutih meštana Ulcinja, obišli teren i utvrdili da leševi uginulih kokošaka, krava i svinja plutaju rekom Bojanom.

Direktoka Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković, koja je koordinirala akcijom na terenu, u sredu je saopštila da sve ukazuje da je reč o prekograničnom problemu, odnosno da su uginule životinje poreklom iz susedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi živine.

„Evidentno je da je problem prekogranične prirode. Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka pokazali su da živina nije bila zaražena nekom bolešću koja se može preneti na ljude, ali jeste izolovana salmonela koja ima uticaj na živinu i od koje su najverovatnije kokoške uginule“, kazala je Daković.

Planirano je da se odmah krene u akciju sakupljanja otpada iz vode. Imajući u vidu uočenu količinu kesa u vodi, prilikom obilaska gornjeg toka reke, procenjujemo da za sakupljanje tog otpada treba više dana”.

Podsetimo, zvanično je saopšteno da je do prvog incidenta ove vrste došlo 30. septembra 2019. godine. Tom prilikom inspektor je uzeo uzorke sa terena i poslao na analizu kojom je utvrđeno da je pronađena količina neškodljivo uklonjena.

Izvor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma/Radio Slobodna Evropa

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti