Promena klime jedan od najvećih globalnih problema

klimatske promene

U četvrtak 20. novembra 2014. godine održana je Međunarodna konferencija „Klimatske promene i zelena ekonomija“. Konferenciju su organizovali Mreža Ujedinjenih nacija za rešenja održivog razvoja (SDSN) i Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Cilj konferencije je da se široj javnosti predstave elementi krize globalnih razmera u vezi klimatskih promena, kao i da podstakne zemlje jugoistočne Evrope na učešće u definisanju globalnih razvojnih ciljeva za period nakon 2015. godine.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je promena klime jedan od najvećih globalnih problema, kao i da Republika Srbija čini sve kako bi ovaj problem bio rešen, pre svega kroz promociju „zelene“ ekonomije. Kako je istakla, model „zelene“ ekonomije može da osigura privredni rast, kreira nova radna mesta, obezbedi održivo korišćenje prirodnih reursa. Da bi se ovo postiglo potrebno je uspostaviti javno-privatno partnerstvo koje podrazumeva angažovanje vlada država regiona, poslovne, akademske i naučne zajednice, međunarodnih organizacija.

Gospođa Bogosavljević Bošković istakla je da su veoma bitna i dokumenta kao što su Strategija razvoja energetike do 2025. godine, Strategija razvoja šumarstva, Strategija zaštite biodiverziteta, Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2024. godine. Ona je dodala da se trenutno radi na Strategiji borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, što će imati značajnu ulogu u smanjenju emisija gasova staklene bašte.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti