Potpisan Protokol o razvojnoj saradnji između Nemačke i Srbije

uprava-za-javni-dug naslovi.net

Predstavnici Vlade Republike Srbije i predstavnici Nemačke potpisali su u četvrtak 20. novembra 2014. godine Protokol o razvojnoj saradnji. Protokolom je predviđeno da Republika Srbija dobije 157 miliona evra za razvojne projekte iz oblasti upravljanja vodama, energetike, održivog razvoja u privredi.

Zajam iznosi 138,5 miliona evra, a Republika Srbija je dala garanciju za 70 miliona evra. Bespovratna sredstva Nemačke iznose 18,5 miliona evra.

Direktor Uprave za javni dug gospodin Branko Drčelić izjavio je da su krediti uzeti veoma povoljno, kao i da će država ove kredite direktno uzimati ili će biti garant javnim preduzećima i lokalnim samoupravama.

Zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji gospodin Miheil Hazanau dodao je da Nemačka podržava Srbiju i istakao da je najveći bilateralni donator Srbije.

Predstavnik Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke gospođa Kristijana Begeman Hagedorn izjavila je da će najveći deo sredstava biti upotrebljen za projekte energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, održivog razvoja u privredi i projekte u oblasti vodosnabdevanja i otpadnih voda.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti