Projektom modernizacije sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu eleminisani sumpor i čađ

Foto-ilustracija: Pixabay (Alexandra_Koch)

,,Energetku“, gradsko postrojenje za proizvodnju toplotne energije, obišli su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Nikola Dašić i visoka delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao partneri na projektu modernizacije sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu, kako bi se uverili u efekte rada novog postrojenja koje kao energent koristi gas.

Prema rečima gradonačelnika, sumpor i PM čestice eliminisani su u potpunosti, a ostali elementi su ispod ekoloških standarda.

Ovo je jako značajan i jedan od najvećih projekata za Kragujevac, rekao je on, a svakako najveći ekološki projekat imajući u vidu da se ovim pitanjem niko nije bavio više od pet decenija.

Pročitajte još:

Značaj projekta potvrdila je i ministarka Vujović. ,,U zamenu kotlova investirano je 15 miliona evra, a čeka nas još sanacija i zatvaranje deponije pepela koja košta tri miliona evra’’, istakla je ministarka.

Kako je ministarka navela, pepela više neće biti i iskoristiće se za izgradnju lokalnih puteva.

,,Prvi za koji će biti korišćen, je put ka Bešnjaji. Ovim projektom u potpunosti smo poštovali cirkularnu ekonomiju i principe zelene agende, što nam je bio jedan od prioriteta’’, poručila je ministarka.

Andreja Ilić direktor Energetike, rekao je da je staro postrojenje, koje je koristilo ugalj kao emergent, godišnje emitovalo 500 tona sumpora, a novim postrojenjem na gas on je u potpunosti eliminisan.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti