Projekat za prečišćavanje otpadnih voda u Staroj Pazovi

bioloski_precistaci2U opštini Stara Pazova održan je sastanak između čelnika ove opštine i delegacije nemačke pokrajine Baden Virtemberg sa ciljem dalje saradnje i realizacije projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ovim postrojenjem će biti obuhvaćen prečistač otpadnih voda i postrojenje za proizvodnju biogasa za dobijanje toplotne i električne energije.

Planira se izrada Studije izvodljivosti i opravdanosti a kasnije i izrada Generalnog projekta. Razlog podrške Ministarstva Pokrajine Baden Virtemberg i ISWA Instituta iz Štutgarta opštini Stara Pazova je velika ozbiljnost i visok nivo operativnosti ove opštine. Na čelu nemačke delegacije u poseti bio je gospodin Franc Unteršteler, ministar životne sredine, klime i energetike.

Opština Stara Pazova ovim projektom biće među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji koje uvode moderne tehnologije saciljem korišćenja obnovljivih izvora energije.

Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda predstavljaće i strateški dokument za buduće konkurse opštine Stara Pazova kod pretpristupnih fondova Evropske unije kao i strukturnih fondova u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja otpadnim vodama kao i proizvodnje i upravljanja energijom iz obnmovljivih izvora energije.

izvor/slika:rtv/aquaflot

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti