Projekat Umetnost reciklaže dobitnik 10.000 evra

Foto: Svetlana Mandić

NVO TNT iz Podgorice pobednik je konkursa koji je nikšićka Pivara raspisala za finansiranje najboljeg ekološkog projekta. Za realizaciju projekta Umetnost reciklaže, koji ima za cilj podizanje svesti i odgovornosti građana o potrebi aktivnog uključivanja u zaštitu i unapređenje životne sredine, TNT je od Pivare dobio deset hiljada evra.

Bojan Tešić, predstavnik TNT-a izjavio je da su izabrali Nikšić zbog evidentnog problema odlaganja otpada, ali i zbog toga što ovaj grad ima zanimljivu i dugu umetničku, ali i ekološku tradiciju. Kao posebnu komponentu projekta izdvojili bismo upotrebu novih tehnologija u očuvanju životne sredine. Snimanjem divljih deponija i crnih tačaka i pretvaranjem u snimke koji se mogu gledati kao virtuelna realnost dao bi se lični doživljaj posmatračima i time problem deponija učinio vidljivijim.

Prema njegovim rečima, u toku projekta koji će biti realizovan u prvoj polovini naredne godine, planirana je izgradnja „reciklažnog kutka“ koji će se najverovatnije nalaziti na Filozofskom fakultetu i biće rezultat umetničke obrade reciklažnog materijala. U sklopu pomenutog kutka gde će biti održana i tribina na kojoj će govoriti zanimljiva eko-aktivistička imena, biće predstavljene i skulpture samoukog umetnika iz Kolašina Mladena Karišika, nastale skupljanjem drveta iz korita reka i njegovim kombinovanjem u fantastične oblike koji podsećaju na neka mitska bića ili čuvare same prirode. Tešić je kazao da će u sklopu projekta angažovati i belgijske muzičare i eko aktiviste, sastav Trashbeatz, koji promovišu održivo upravljanje otpadom kroz interaktivna predavanja i muziciranje na ručno izrađenim instrumentima od odbačenih predmeta.

Na šesti godišnji konkurs Pivare „Trebjesa“ pristiglo je 14 predloga.

izvor: vijesti.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti