Projekat sa uticajem na očuvanje i zaštitu prirodnih potencijala Dunava

U Novom Sadu je juče u organizaciji Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ održana zatvarajuća konferencija povodom projekta „DanubeparksConnected“ kroz koji se od januara 2017. godine aktivno radilo na povezivanju 17 zaštićenih područja iz devet država koja se nalaze duž reke Dunav.

Foto: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Ciljevi projekta kako je rečeno, odnose se na kampanju kreiranja Dunavaskog koridora staništa a predstavnici brojnih partnerskih institucija danas su predstavili različite strategije, ogledne primere i rezulatate za rešavanje primetnih ali i prikrivenih problema koji se odnose na uspešno revitalizovanje i održavanje povezanosti svih elemaenata staništa u pojasu reke Dunav.

Podsekretar u pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, ocenio je da će implementacija ovog projekta imati pozitivan uticaj na očuvanje i zaštitu prirodnih potencijala reke Dunav, kao druge najveće reke u Evropi i jednog od najvažnijih evropskih rečnih koridora koji povezuje brojne države u okviru Dunavskog regiona sa blizu 120 miliona stanovnika.

Kako je Vojnović istakao, pokazali smo da zajedničkim zalaganjem možemo realizovati finansijski kompleksan međunarodni projekat u ambijentu u kome participira veliki broj stranih partnera.

„Ono što je posebno važno, jeste to da je doprinos pokrajinskih institucija u realizaciji ovog projekta, u prvom redu, kroz aktivno učešće Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, veoma značajan“, podvukao je Vojnović.

Direktorka Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ Marta Takač istakla je da veliki broj institucija koje su uključene u projekat potvrđuje zajedničku važnost u okviru napora da se preduzmu neophodne mere za zaštitu zelenog koridora Dunava i njegovih najvrednijih delova, staništa i vrsta.

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak, izrazila je zadovoljstvo što su pokrajinske institucije sve češće partneri na velikim međunarodnim projektima čiji će rezultati bitno uticati na zaštitu životne sredine a time i stanovništva.

Partneri projekta su: WWF Austria – World Wide Fund for Nature“ , Kancelarija austrijske pokrajine Štajerska, Zavod za zaštitu prirode Republike Slovenije, Opština Velika Polana, Zavod za zaštitu prirode Virovitičko-podravske županije, kao i brojni pridruženi partneri.

Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti