„Proizvodnja zelene energije u našoj zemlji je na nivou statističke greške“

Foto-ilustracija: PR tim FPN

„U proteklih godinu dana više od polovine količine struje koje je Srbija proizvela kroz alternativne izvore, proizvedene su u našim solarnim elektranama“ , rekao je studentima Fakulteta političkih nauka Miloš Kostić, inženjer mašinstva i direktor firme Solaris energy.

Predavanje  „Budućnost energije i energija budućnosti“, održano je drugog dana manifestacije Nedelja održivog razvoja koja se na ovom fakultetu realizuje drugu godinu za redom.

Govoreći o solarnim elektranama kroz bogato iskustvo koje Solaris energy ima, kao najveći domaći investitor u solarnu energiju u našoj zemlji, Kostić je istakao da je proizvodnja ovog tipa energije u našoj zemlji na nivou statističke greške, u odnosu na druge zemlje.

Publika je saznala mnogo toga o korišćenju energije sunca za dobijanje električne energije i kako izgleda proces od početne ideje pa sve do korišćenja energije. Studenti su mogli da pogledaju u realnom vremenu kako funkcionišu solarni paneli na nekoliko lokacija, uključujući solarne panele koje su postavili na zgradi Ikee i solarnu elektranu u Kladovu, o kojoj su studenti imali prilike i da pogledaju kratak film. Na detaljnim grafikonima mogli su da pogledaju razmere uštede energije kako na dnevnom tako i na godišnjem nivou.

Foto: PR tim FPN

Kostić je upoznao studente za zakonskim okvirima i regulativama koje su na snazi u našoj zemlji a koji su vezani za prozvodnju zelene energije i ukazao na to da smo još uvek na izuzetno niskim granama ekonomskog i tehnološkog razvoja.

Studente je najviše zanimalo koliko je metod solarnih panela i taj način uštede električne energije dostupan za individualna domaćinstva i koliko zapravo struje jedno domaćinstvo može da uštedi.

Jedno od pitanja o kom se najviše diskutovalo odnosilo se na potencijale naše zemlje i poziciju Srbije na ovom polju u odnosu na ostatak sveta.

Nedelja održivog razvoja se po drugi put održava na ovom fakultetu, a prvog dana manifestacije održana je kreativna radionica na temu „Započni svoj Eko-biznis“.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti