Nacionalne ptice Evrope na poštanskim markicama

Pošta Srbije pustiće sutra u opticaj emisiju prigodnih poštanskih maraka „Evropa – nacionalne ptice„.

Foto: Pošta Srbije

U saopštenju se napominje da teritoriju Srbije naseljava više od 350 vrsta ptica, kao i da se u zemlji stalno gnezdi oko 240 vrsta.

Pošta Srbije će sutra izdati marke „Evropa – nacionalne ptice“ – puzgavac i žuta čaplja.

Filatelističko izdanje sadrži dve marke nominalnih vrednosti od 69 i 100 dinara u tiražu od 50.000 i 45.000 komada, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig.

Umetničku obradu izdanja obezbedio je Boban Savić, akademski slikar „Srbijamarke“. Tichodroma muraria – Puzgavac, je ptica pevačica koja nastanjuje visoke planine od 1.000 do 3.000 metara nadmorske visine, od južne i centralne Evrope do Kine.

Težine je oko 17 grama, sa perjem plavosive boje sa tamnim letnim i repnim perima, a jarko crvene boje na krilima, koja je naročito uočljiva kada je ptica u letu, što je i njena glavna karakteristika. Iako stanarica, zabeležene su vertikalne migracije tokom hladnih zimskih meseci na niže nadmorske visine.

Prema IUCN (International Union for Conservation of Nature) kriterijumima, puzgavac nije globalno ugrožena vrsta, a populacija u Srbiji je stabilna.

Glavna gnezdilišta nalaze se na planinama istočne i zapadne Srbije. Ardeola ralloides – Žuta čaplja, je mala vrsta čaplje, kratkog vrata, kratkog i snažnog kljuna i smeđih leđa, dužine od 44-47 centimetara, a raspona krila od 80-92 centimetar.

Njen izgled se menja tokom letenja kada zbog boje krila, izgleda kao da je bele boje. Čapljine boje su predivne, posebno u „svadbenom ruhu”.

Žuta čaplja je gnezdarica Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ na severu Srbije.

Gnezdi se u mešovitim kolonijama sa drugim čapljama, u gustim trščacima, prošaranim vrbama i rakitom.

U naše krajeve dolazi krajem aprila, a u tople krajeve odlazi krajem avgusta.

Prema IUCN kriterijumima, ova vrsta je ugrožena i strogo je zaštićena, navode Pošte Srbije.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti