Proglašeni pobednici nagradnog konkursa „Imam rešenje za pametniji grad”

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je sinoć u zgradi Geozavoda proglašenju pobednika nagradnog konkursa „Imam rešenje za pametniji grad”, koji organizuje kompanija „Beograd na vodi”.

Gradonačelnik je istakao da su gradovi sve naseljeniji, što će u budućnosti dovesti do brojnih izazova.

– Kako bi odgovorili na sve zahteve, veliki gradovi se moraju pozicionirati u pravcu „pametnih gradova” i zato je ova tema toliko popularna. Raduje me što je na ovaj konkurs stiglo 172 ideja, jer to znači i da ljudi u Beogradu razmišljaju o lokalnoj zajednici, problemima, kao i o pametnim rešenjima. Važno je i da nove ideje primenjujemo, i moja je želja da Beograd podrži neko od sjajnih rešenja koje su stigla na ovaj konkurs, rekao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je čestitao svim učesnicima konkursa i podsetio da kompanija „Beograd na vodi” gradi u skladu sa principima pametnog grada.

– Pre svega, čestitam vam hiljaditog kupca. Istakao bih da je Beograd na vodi projektovan u skladu sa principima pametnog grada, i on je primer toga kako u Beogradu razmišljamo i kakav grad želimo da budemo, kaže gradonačelnik.

Generalni direktor kompanije „Belgrade Waterfront” Nikola Nedeljković u ime domaćina programa zahvalio jnj na velikom interesovanju za ovaj projekat i istakao da je postignut uspeh velikim brojem prijavljenih.

– Pored toga što ćemo nagraditi prva tri pobednička rešenja, izdvojili smo i fond od 25 hiljada evra, koji je namenjen za dalji razvoj ovih projekata. Kada se završi konkurs želimo da ovi projekti budu implementirani,rekao je Nedeljković.

Direktor kompanije„ICT Hub”, koja je implementacioni partner projekta, Kosta Andrić je istakao da je prednost ovog konkursa u tome što ideje neće ostati samo ideje, već će pobednička rešenja dobiti novac za razvoj.

Prvu nagradu u iznosu od pet hiljada evra dobio je tim sa nazivom projekta „Energym” koji predstavlja rešenje za pametan grad u vidu teretane na otvorenom ili zatvorenom prostoru, a čije sprave će biti posebno modifikovane za proizvodnju energije koja bi mogla da se dostribuira po želji.

Drugu nagradu u iznosu od tri hiljade evra poneo je projekat pod nazivom „Ecolight”, koji predstavlja pametan sistem uličnog osvetljenja, dok je treću nagradu dobio projekat „Smart solutions” u iznosu od dve hiljade evra i namenjen je pametnom rešavanju problema sa kontejnerima i komunalnim otpadom.

Proglašenju pobednika prisustvovao je i v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti