Proglašeni pobednici hakatona „Heroji reciklaže“

Hakaton „Heroji reciklaže” je takmičenje koje je JCI Novi Sad (Junior Chamber International – lokalna komora Novi Sad) organizovao proteklog vikenda u prostorijama kompanije Vivify Ideas u Novom Sadu. Hakaton predstavlja intenzivno takmičenje timova u kreiranju aplikacije na zadatku temu u kratkom vremenskom periodu.

Foto: JCI Novi Sad

Cilj svakog hakatona je i da učesnicima pruži mogućnost da ispolje svoju inovativnost i kreativnost, testirajući svoje programerske sposobnosti. Titulu pobednika poneo je tim Zero Heroes, čije je podsticajno korisničko iskustvo i zanimljiv dizajn pobralo i simpatije publike prilikom prezentacije i demonstracije rešenja. Članovi tima Zero Heroes su Andrea Romanić, Ana Gligorić, Tijana Savić, Jovana Savić, Aleksandar Vasić i Nenad Spasojević. JCI Novi Sad je pobedničkom timu uručio nagradu od 100 hiljada dinara.

Hakaton je trajao 48 h, a takmičari su imali zadatak da naprave prototip mobilne aplikacije „Heroji reciklaže“, koja ima za cilj povezivanje i jednostavnu komunikaciju između građana koji vrše separaciju otpada u svom domaćinstvu i građana koji sakupljaju sekundarne sirovine. Učešće u ovom takmičenju uzela su 4 tima (4 Šeferove funkcije, Zero Heroes, Debeli zmajevi i Quantox), odnosno ukupno je učestvovalo 21 mladih IT entuzijasta. Bila je ovo sjajna prilika za povezivanje mladih ljudi, razmenu iskustva i razmišljanja, kao i testiranje sopstvenih granica.

Timovi su ovom zadatku pristupili ozbiljno, uzimajući u obzir različite aspekte njegovog problema, te žiri nije imao jednostavan zadatak prilikom odabira najboljeg rešenja. Žiri su činili Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije, Goran Prijić, osnivač kompanije Vivify Ideas i Milan Đorđević, tehnički direktor i partner u Shindiri studiu.

JCI Novi Sad se zahvaljuje svima koji su doprineli realizaciji ovog događaja, a pre svega Telenor fondaciji i kompaniji Vivify Ideas. Vivify Ideas je pored obezbeđenog prostora, pružio i tehničku podršku organizatorima. Svaki tim je imao na raspolaganju sopstvenu prostoriju za rad, dok su prostorije za obroke i odmor koristili svi timovi zajedno.

Organizacija hakatona i razvoj mobilne aplikacije „Heroji reciklaže“ predstavljaju prvu etapu celokupnog projekta „Heroji reciklaže“, koji je JCI Novi Sad započeo u saradnji sa Telenor fondacijom.

U narednom periodu planirano je više edukativnih skupova, tribina i okruglih stolova na kojima će se razgovarati o važnosti reciklaže i vršiti obuka za obavljanje aktivnosti.

„Heroji reciklaže“ predstavlja efikasno ekološko rešenje koje će uspostaviti komunikaciju i saradnju između direktnih korisnika, i na taj način uključiti u društvo marginalizovane grupe. Direktni korisnici će svojim primerom nastaviti da promovišu uspostavljeni način saradnje i reciklaže dugoročno.

JCI Novi Sad

JCI Novi Sad deo je globalne neprofitne organizacije JCI (Junior Chamber International www.jci.cc), svetske zajednice mladih, aktivnih građana uzrasta od 18 do 40 godina, koji dele uverenje da u cilju stvaranja pozitivnih promene moramo uzeti učešće u kolektivnim akcijama za poboljšanje sebe i sveta oko nas.

Angažovanjem u aktivnostima od značaja za razvoj i putem projekata, članovi pokazuju svoju društvenu odgovornost i poboljšavaju sebe kroz učešće, liderstvo i akcije.

JCI Novi Sad osnovan je 17. marta 2003. godine. Deo je međunarodne organizacije koja broji oko 200.000 aktivnih i milione počasnih članova, u više od 5.000 lokalnih organizacija u preko 124 zemalje širom sveta. Ideja koja okuplja članove JCI je lični i profesionalni razvoj, društveno odgovorno ponašanje i iniciranje i širenje pozitivnih promena u društvu projektima edukativnog, poslovnog i humanitarnog karaktera.

Članovi JCI neprestano traže načine da žive u skladu sa JCI sloganom „Budi bolji“. Kritički razmišljaju o aktuelnim problemima u želji da nađu održiva rešenja za bolju budućnost. Ne samo da veruju da je unapređenje društva i njih samih moguće, već i da je to njihova odgovornost.

JCI ima sklopljene sporazume o saradnji sa sledećim organizacijama ICC (Međunarodna privredna komora), UNICEF, CARE, AIESEC, PAHO, WHO (Svetska zdravstvena organizacija) i UNESCO. Osim toga, JCI je jedina organizacija koja ima pravo da koristi amblem Ujedinjenih nacija.

Informacije o trenutnim aktivnostima udruženja JCI Novi Sad mogu se pratiti na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Linkedin.

Izvor: JCI Novi Sad

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti