Proboj u svet mode – kožom od kaktusa

Dvojica preduzetnika i prijatelja iz Meksika proizvode veštačku kožu od kaktusa. Nakon što su završili studije i zaposlili se, Adriana Lopeza Velardea i Martea Kazareza je sve više počelo da brine zagađenje životne sredine.

Kažu za modernfarmer da su dugo planirali da napuste posao kojim su se do tada bavili kako bi radili nešto što ih ispunjava. Lopez Valarde je bio zaposlen u industriji nameštaja, a Kazarez u modnoj.

Koža od kaktusa traje najmanje 10 godina

Foto-ilustracija: Unsplash (Stephanie Greene)

Odlučili su da ulože svoj novac, znanje i iskustvo u svet mode, smatrajući da je to jedna od najvećih potrošačkih industrija, a cilj im je bio da stvore održivu alternativu životinjskoj koži.

Materijal je delimično biorazgradiv i ima tehničke specifikacije koje inače zahteva industrija nameštaja, automobila, kože i mode. Zahvaljujući fleksibilnosti, propusnosti i trajnosti najmanje 10 godina, koža proizvedena od kaktusa ima mogućnost zamene životinjskih i sintetičkih materijala koji nisu ekološki i etički prihvatljivi.

Proizvodnja pamuka troši veliki udeo đubriva

Za ovaj su se materijal odlučili, jer se u proizvodnji pamuka koristi veliki udeo veštačkih đubriva, ali i radi činjenice da se oko 80 odsto izrađene odeće na kraju spali ili završi na deponijama.

„Zemljini prirodni resursi su pod velikim pritiskom, a modna industrija tome prilično doprinosi“, kaže Lopez Velarde i dodaje da im je bilo važno da naprave liniju usredsređenu na održivost i rešavanje problema zaštite životne sredine s kojima se svi suočavamo.

Pronašli su inspiraciju u biljci iz roda Opunicija, pa su odlučili da je koriste u proizvodnji veštačke kože. Kaktus koji obrađuju je poreklom iz Meksika, gde ga koriste i za ishranu kao dodatak mnogim jelima.

Lopez Velarde i Kazarez otkupljuju sirovine od 27 poljoprivrednika iz savezne države Zakatekas.

Za izradu kože koriste samo zrelo lišće biljke, metodu za koju kažu da omogućava branje novih listova svakih šest do osam meseci. Nakon rezanja, lišće se suši na suncu tri dana i zatim dalje prerađuje.

Na prošlogodišnjem međunarodnom sajmu kože „Lineapple“ u Milanu predstavili su svoj proizvod, a njihova marka „Desserto“ izazvala je veliko zanimanje u svetu mode.

Autorka: Martina Popić

Izvor: Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti