Privrednici očekuju rast prometa, izvoza i ulaganja

Foto-ilustracija: Unsplash (Annie Gray)

Privrednici u Srbiji optimistično gledaju na privredna kretanja u trećem tromesečju 2021. godine očekujući rast prometa i izvoza, kao i stabilna ulaganja i zaposlenost, pokazala je julska anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti u drugom i očekivanjima u trećem kvartalu tekuće godine.

Rezultati pokazuju da je više od polovine ispitanika u drugom kvartalu ostvarilo rast prometa, skoro trećina je imala isti nivo u odnosu na prethodni, dok je kod svega 15 odsto anketiranih promet smanjen. U trećem kvartalu,  čak 85 odsto očekuje isti ili veći promet u poređenju sa realizacijom u drugom kvartalu.

Privrednici pokazuju izraženi optimizam za naredni kvartal i u pogledu kretanja izvoza – 39 odsto očekuje rast, a 48 odsto nepromenjenu izvoznu aktivnost u odnosu na prethodni kvartal.

U drugom kvartalu 2021. godine, investiralo je 48 odsto  anketiranih kompanija. U poređenju sa realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 91 odsto firmi je ostvarilo isti ili povećan  nivo investicija. Očekivanja privrednika za treći kvartal takođe su pozitivna: čak 84 odsto ispitanika planira isti ili veći obim investicija najviše u opremu, građevinske objekte i zemljište.

Zaposlenost je stabilna, u periodu zdravstvene i ekonomske krize sačuvana su radna mesta i poslovna zajednica ne očekuje smanjenje broja radnika u trećem kvartalu.

Najveći deo anketiranih privrednika u drugom kvartalu 2021. godine iskoristio je kapacitete između 50 i 80 odsto, a ono što može da bude izazov na srednji rok jeste problem likvidnosti. Prema istraživanju PKS, 48 odsto anketiranih kompanija ukazalo je na nedostatak sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a problem likvidnosti očekivano najizraženiji je u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Izvor: Privredna komora Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti