Pripremljene dve nacionalne studije na temu Rešenja zasnovanih na prirodi – za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu 

Foto-ilustracija: Pixabay

U okviru inicijative ADAPT, ovog leta pripremljene su dve nacionalne studije na temu Rešenja zasnovanih na prirodi (RZP). Prva studija je sprovedena na području Bosne i Hercegovine, a druga u Srbiji. Obe studije dostupne su na IUCN biblioteci u digitalnom formatu.

Autorke studija su nacionalne ekspertkinje za Rešenja zasnovana na prirodi – Tanja Popovicki za Srbiju i Marijana Kapović Solomun za Bosnu i Hercegovinu.

Studije mapiraju osnovne klimatske rizike i opasnosti kao i njihove uzroke, daju preciznu analizu relevantnih postojećih projekata koji se definišu kao Rešenja zasnovana na prirodi i postavljaju preporuke za primenu tih rešenja na nacionalnom nivou.

Obe studije predstavljaju pregled usluga ekosistema i relevantnih praksi za prilagođavanje izmenjenim klimatskim uslovima u cilju smanjenja rizika od katastrofa. Na osnovu informacija iz relevantnih globalnih baza podataka kao i konsultacija sa ključnim nacionalnim partnerima, studije su uspele da identifikuju prioritetne lokacije za sprovođenje Rešenja zasnovanih na prirodi koja se dalje koristile kao izbor RZP pilot lokacije u Srbiji (Gledić) i za RZP studiju izvodljivosti u Bosni i Hercegovini. Pilot projekat u Srbiji je planiran tokom jeseni ove godine.

Studije na temu Rešenja zasnovanih na prirodi za druge ekonomije Zapadnog Balkana u kojima ADAPT sprovodi svoje aktivnosti su u završnoj fazi pripreme, što uključuje komentare nacionalnih saradnika i autora publikacije.

Publikacija Unapređenje rješenja zasnovanih na prirodi u BiH dostupna je ovde.

Publikacije Unapređenje rešenja zasnovanih na prirodi u Srbiji dostupna je ovde.

Više informacija o RZP pilot projekatu u Glediću, Srbija pogledajte ovde.

Izvor: IUCN

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti