Prekomerno zagađenje sumpor-dioksidom u Boru

Foto: Pixabay

Pored tropskog talasa visokih temperatura, Borani se ovih dana bore i sa alarmantnim aerozagađenjem, koje višestruko prelazi dozvoljene vrednosti, piše lokalni portal Bor030.

Juče su na mernim stanicama Agencije za zaštitu životne sredine u Brezoniku, gradskom parku i kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju izmerene vrednosti sumpor-dioksida koje višestruko prelaze dozvoljene.

Prekoračenje je zabeleženo u Brezoniku od 8 do 10 sati kada je izmereno i 1.080 mikrograma sumpor-dioksida po metru kubnom od 350 dozvoljenih.

U gradskom parku u centru Bora u 8 sati je izmerena prosečna satna vrednost od 1.145 mikrograma, što je 3,2 puta više od dozvoljenog. Prekomerno povećanje sumpor-dioksida zabeležila je i merna stanica kod Instituta u periodu od 7 do 8 sati i to do 817,98 mikrograma. U prethodnih mesec dana “rekordna” vrednost sumpor-dioksida zabeležena je 27. juna u 7 sati na mernom mestu kod Institura, čak 2983,51 mikrogram.

Pored zagađenja vazduha sumpor-dioksidom u Boru su zabeležene i povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5 koje se u javnosti nazivaju “nevidljivim ubicama”.

PM-10 čestice su prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Uz te PM-10 uvek idu i PM-2,5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

Na povišeno aerozagađenje Borani su najpre reagovali na društvenim mrežama tražeći od nadležnih reakciju. Udruženje “Izbor postoji” uputilo je dopis ekološkoj inspekciji i počelo je sa prikupljanjem potpisa građana protiv zagađenja.

Ekološkim građanskim protestima 2015. godine Borani su uspeli da svedu na minimum zagađenje i da ubrzaju proces stavljanja zagađenja na granične vrednosti. Međutim, u poslednja dva, dva i po meseca imamo pet do šest puta veće zagađenje, po podacima koje na sajtu objavila SEPA i to samo ako govorimo o koncentraciji sumpor-dioksida, ne govoreći o teškim metalima čije vrednosti u vazduhu nisu toliko transparentne za javnost. Građani na ulici i na društvenim mrežama apeluju na gradsku vlast da stane u njihovu zaštitu i u zaštitu njihovog zdravlja. U toku je sprovođenje peticije koju ćemo predati ekološkim inspekcijama od kojih tražimo da nam kažu koliko su puta po službenoj dužnosti obišli kompaniju Zijin Bor Copper, koliko je službenih beleški sačinjeno i kada će prestati zagađenje. Ako inspekcije ne reaguju na ovu inicijativu građani će ponovo morati da traže poštovanje svojih prava na ulicama kao što je to bio slučaj 2015. godine”, kazala je Irena Živković iz Udruženja “Izbor postoji”.

Ragovalo je i Udruženje Eko East, koje je održalo juče skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Oni navode da je na ovom sastanku razmatrana i mogućnost pokretanja protesta

Povodom prekomernog zagađenja sumpor-dioksidom i PM česticama reagovao je nedavno i gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je istakao da je aerozagađenje “neprihvatljivo u Boru”.

„Pre nekoliko dana smo imali sastanak sa top menadžentom Zijina, uputili smo zahtev da se reaguje i obavestili smo nadležne republičke institucije koje treba da reaguju na nivo aerozagađenja, a takođe smo obavestili i načelnika okruga. Prosto se mora reagovati na ovako nešto. Grad Bor i ja lično imamo obavezu da na jedan konstruktivan način razgovaramo sa sadašnjim menadžentom Zijina da podhitno visoke koncentracije i sumpor-dioksida i PM čestica dovedu i svedu na onaj zakonski predviđeni minimum”, rekao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Izvor: Bor030

Željka Vesić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti