Preko milion i po domaćinstava ostvarilo popuste na račune za struju

Foto-ilustracija: Unsplash (Recha Oktaviani)

U Srbiji je više od 1,6 miliona domaćinstava ostvarilo popust za racionalnu potrošnju poslednjeg meseca 2023. godine.

Podaci se odnose se na mere za podsticanje štednje električne energije u domaćinstvima, gde je ukupno, 48,7 odsto domaćinstava uspelo da smanji svoju potrošnju električne energije za više od pet odsto u poređenju sa istim mesecom u prethodne dve godine, što znači da je pomenutih 1,63 miliona od ukupno 3,4 miliona domaćinstava uspelo da ostvari neki oblik popusta na svoje račune za struju.

Što se tiče popusta na račune, oni su varirali u zavisnosti od drugih faktora, međutim, najveći broj domova – oko 20 odsto uspelo je da ostvari popust od 40 odsto na svoje račune, navodi se na sajtu EPS-a.

Pročitajte još:

Foto Ilustracija: Pixabay

Nakon njih sledi grupa od 13,5 odsto domaćinstava koja je ostvarila smanjenje računa za 20 odsto. Manji procenati domaćinstava ostvarili su popuste od 25, 30, i 35 odsto, sve ukupno 16 odsto njih.

Značajno je istaći da je 405.000 domaćinstava, odnosno 12 odsto, ostvarilo popust od 5 odsto na račun za električnu energiju tako što su povećali potrošnju u nižoj tarifi za 5 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

Gradovi kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Smederevo, Šabac, i Subotica bili su među onima gde su građani najviše štedeli električnu energiju. 

Sve zajedno predstavlja strategiju i podsticaj da se racionalnije troši električna energija kako bi se promovisala energetska efikasnost u domaćinstvima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti