Preko 800 ptica dobilo crnogorsko državljanstvo

Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u periodu od 3. do 17. aprila organizovao akciju prstenovanja ptica na području Mareze.

Prstenovanje se održavalo svakog dana u jutarnjim časovima. Učestvovalo je više od 180 ljudi, među kojima su bili učenici OŠ “Radojica Perović”, studenti biologije sa Prirodno-matematičkog fakulteta, deca predškolskog uzrasta iz udruženja Roditelji, kao i mnogi zainteresovani građani, ljubitelji ptica i prirode.

Za 15 dana, koliko je trajalo prstenovanje na Marezi, 807 ptica dobilo je prsten sa crnogorskom oznakom, a prstenovano je 26 vrsta.

Foto: CZIP

Najveće interesovanje za crnogorsko državljanstvo pokazale su crnoglave grmuše – više od 600 njih.

Ostale vrste koje su prstenovane  na Marezi su: brezov zviždak, šumski zviždak, belobrka grmuša, obična grmuša,  svilorepi cvrčić, mali slavuj, a njihovu stanicu posetile su i zmijoglava, belovrata muharica i kukavica.

Aktivnost prstenovanja je organizovana po četvrti put na ovoj lokaciji, a po prvi put za vreme prolećne migracije, što je opet pokazalo da je ovo područje od izuzetnog značaja za ptice selice.

Foto: CZIP

Licencirani prstenovač i ornitolog Oto Sekereš koji je vodio ovu aktivnost ima višegodišnje iskustvo u prstenovanju ptica koje je stekao tokom mnogobrojnih prstenovačkih akcija na kojima je učestvovao tokom prethodnih godina.

Aktivnost prstenovanja ptica je podržana kroz projekat “Edukativna stanica Mareza” u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti