Predstavljeni planovi Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Hrvatske za sledeću godinu

Foto-ilustracija: Pixabay

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Hrvatske Dubravko Ponoš predstavio planove Fonda za sledeću godinu.

Nakon već usvojenog finansijskog plana Fonda za 2018. godinu Ponoš je naglasio kako će se nastaviti sa finansiranjem već ugovorenih projekata, ali razvijaće se i novi, kako bi Fond postao nezaobilazna tačka u zaštiti okoline i energetske efikasnosti. Isto tako, direktor je istakao da se konkurs za obnovu privatnih kuća očekuje najranije sredinom sledeće godine, dok se konkurs za elektromobilnost može očekivati čak u prvom kvartalu iduće godine. Trenutno postoji oko 200 stanica za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, a procenjuje se da je potrebno barem još toliko. Ponoš je objasnio da će jedna mera sufinansiranja biti pri kupovini električnih vozila, dok će druga biti usmerena na kompanije, pa će se, na primer, pokušati rešiti problem zagađenja koje uzrokuju dostavna vozila u gradovima. Takođe, pokušaće se rešiti i problem infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Kada je reč o upravljanju otpadom, svest građana u Hrvatskoj još nije dovoljno velika da bi se mogli kopirati inostrani uspešni modeli. On je podsetio i da će 1. januara Hrvatska biti kažnjena od strane Evropske komisije, jer neće stići u zakazanom roku izgraditi sve centre za regionalni otpad. Ponoš je istakao da će sistem upravljanja otpadom koštati više za sve one koji ne odvajaju otpad, a da trenutno od 500 jedinica lokalne uprave i samouprave samo njih 150 ima Plan upravljanja otpadom. Takođe, dodao je da je Fond uključen u jačanje svesti o zbrinjavanju elektronskog i komunalnog otpada, zbog čega je održano sedam radionica, a uskoro će početi i nacionalna kampanja odvajanja komunalnog otpada u domaćinstvima i o podizanju svesti o povećanju energetske efikasnosti.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti