Podeljene sadnice za pošumljavanje u opštini Mali Zvornik

Foto: pixabay

Podela sadnica stanovništvu na teritoriji opština Mali Zvornik po mesnim zajednicama nedavno je obavljena za ukupno 26 građana, koji su se ranije prijavili kao zainteresovani za učešće u projektu pošumljavanja imanja.

Opština Mali Zvornik finansirala je nabavku 31.700 sadnica bagrema, hrasta i lipe, za pošumljavanje 31,7 hektara privatnih poseda građana u 2017. godini, a ovogodišnje pošumljavanje koštalo je 840.270,00, a obavljeno je u sklopu mera koje Opštinska uprava sprovodi u cilju unapređenja životne sredine.
Projektom pošumljavanja vodilo se računa da pošumljavanjem u što većoj meri budu obuhvaćene zone koje su u povećanom riziku od poplava i klizišta.
Nabavljeno je 26.700 sadnica bagrema, 4.000 sadnica hrasta i 1.000 sadnica lipe, koje će vlasnici imanja na području opštine Mali Zvornik zasaditi na lokacijama planiranim za pošumljavanje.
Odlučeno je da to bude bagrem, hrast i lipa, jer su u pitanju vrste koje se lako i brzo primaju i ne zahtevaju primenu posebnih mera.
Sadnja nabavljenih sadnica biće obavljena po principu 1000 mladica po hektaru.

U 2016. godini u opštini Mali Zvornik pošumljeno je 58,03 hektara površina u privatnom posedu. Za izradu projekta pošumljavanja i nabavku sadnog materijala, tom prilikom iz namenskog fonda u budžetu utrošeno je 2.750.000,00 dinara.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti