Predstavljena kampanja „Stop prljavoj energiji jer budućnost je obnovljiva“

news-2015-April-prljava_Energija_598499756

U sredu 13. aprila 2016. godine u Gacku u Republici Srpskoj održano je predstavljanje kampanje „Stop prljavoj energiji jer budućnost je obnovljiva“.

Cilj kampanje je upoznavanje javnosti o zdravstvenim, ekološkim i ekonomskim posledicama izgradnje novih termoelektrana na ugalj u Bosni i Hercegovini, kao i promocija energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

U okviru kampanje Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i organizacija „Oštra nula“ organizovali su projekciju filma „Struja po cenu života“ koji govori o zdravstvenim posledicama sa kojima žive stanovnici sela u okolini odlagališta pepela i šljake u okolini Tuzle.

U četvrtak će u Ugljeviku bii održana promocija dve studije koje su urađene kroz kampanju „Stop prljavoj energiji jer budućnost je obnovljiva“, a koje govore o prisustvu teških metala u zemljištu i lokalno proizvedenoj hrani u naseljima na području odlagališta šljake Divkovići/Plane i o uticaju uglja na imovinu i zdravlje.

Kampanju „Stop prljavoj energiji jer budućnost je obnovljiva“ realizuju Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti