Predstavljen projekat izrade Plana upravljanja otpadom Županije Zapadnohercegovačke

U Širokom Brijegu u Hotelu Park nedavno je predstavljen projekat izrade Plana upravljanja otpadom Županije Zapadnohercegovačke.

Foto: Regionalni centar za životnu sredinu za Bosnu i Hercegovinu

Pored predstavnika REC-a BiH, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite životne sredine Županije Zapadnohercegovačke, predstavnice Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, predstavnici opština u ŽZH te Grada Širokog Brijega kao i predstavnici komunalnih poduzeća, nevladinih organizacija i privatnih tvrtki.

Izrada Plana upravljanja otpadom za Županiju Zapadnohercegovačku dio je projekta „Izrada Županijskih planova upravljanja otpadom”, koji je finansijski podržan od strane Fonda za zaštitu životne sredine Federacije BiH, a biti će implementiran od strane Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu, Ured za Bosnu i Hercegovinu (REC BiH).

Promotivni događaj je otvorila Šefica misije i direktorica Regionalnog centra za životnu sredinu za Bosnu i Hercegovinu, gospođa Lejla Šuman, ističući nadu da će se kroz narednu godinu dana, u suradnji sa svim zainteresiranim stranama u oblasti upravljanja otpadom, dobiti jedan kvalitetan dokument koji je neophodan za poboljšanje stanja u ovoj oblasti i koji će služiti kao osnova za povlačenje finansijskih sredstava EU koja će biti od koristi svima, kako lokalnim zajednicama tako i komunalnim preduzećima i Vladi Županije Zapadnohercegovačke.

– Moramo biti iskreni i reći da je veliki izazov i odgovornost priprema ovakvog dokumenta. Odgovornost i ovlasti su na ministarstvima, a mi smo se obavezali da nećemo raditi samo sa internacionalnim ekspertima jer je naš cilj jačanje vaših kapaciteta za buduće planiranje u oblasti upravljanja otpadom. Ovo će biti vaš dokument, a naše kolege i naše osoblje će biti vama na raspolaganju kako bismo najbolje odgovorili na vase potrebe i u skladu s tim, postigli najbolje rezultate. Projekti poput ovog trebaju da doprinesu što jačem i čvršćem uvezivanju svih institucija jer suradnja predstavlja ključ za rješavanje brojnih problema kao i uverenja da je investicija u zaštitu životne sredine ustvari investicija za budućnost za sve nas i budućnost svake zemlje, istakla je gospođa Šuman.

Foto: Regionalnicentar za životnu sredinu za Bosnu i Hercegovinu

Gospodin Zdenko Mandić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite životne sredine Županije Zapadnohercegovačke istakao je da će Plan upravljanja otpadom zasigurno dati strateške smjernice za bolje upravljanje okolišem i upravljanje otpadom u Žipaniji, a kroz proces izrade dokumenta ojačati kapacitete za planiranje u oblasti upravljanja otpadom i time omogućiti napredak u dostizanju EU standarda u oblasti zaštite životne sredine i doprineti napretku u procesu pristupanja EU.

Plan upravljanja otpadom je dokument koji je obavezujući dio planiranja i odnosi se na upravljanje otpadom a njegov cilj je identificirati trenutno stanje (u sferi prikupljanja, odlaganja i tretmana otpada, podrazumevajući i stanje infrastrukture), te definisati, na osnovu budućih potreba, potrebnih pravnih i infrastrukturnih zahteva/kapaciteta za dostizanje postavljenih ciljeva, a u okviru integralnog sistema upravljanja otpadom.

Plan upravljanja otpadom treba da bude usmeren ka realizaciji i ostvarenju održivog ekonomskog razvoja, jačanju celovitog pristupa u rešavanju problema upravljanja otpadom, te promovisanju celovitog pristupa integralnog upravljanja otpadom putem dimenzioniranja i određivanja prioriteta na nivou Županije na održivoj osnovi.

Nakon uvodnih obraćanja, prezentiran je projekat, metodologija i aktivnosti koje se očekuju u narednom period te tim eksperata sa njihovim zaduženjima.

Nakon prezentacije, otvorena je diskusija gde su učesnici detaljno iznijeli svoja iskustva koja će značajno doprinijeti kvalitetu izrade Plana upravljanja otpadom za Županiju Zapadnohercegovačku.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti